Hårdare rutiner mot farlig bakterie

Akademiska sjukhuset i Uppsala brottas med en bakterieepidemi som drabbat patienter med nedsatt immunförsvar. Nu införs hårdare hygienrutiner.

Chefsläkare Torbjörn Söderström tycker att bakterien är jämförbar med andra epidemier som förekommit på sjukhuset.

Chefsläkare Torbjörn Söderström tycker att bakterien är jämförbar med andra epidemier som förekommit på sjukhuset.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2006-09-16 00:00
Sedan april 2005 har sjukhuset konstaterat att 130 patienter insjuknat på grund av tarmbakterien Klebsiella pneumonie som kan orsaka sårinfektioner, urinvägsinfektioner och lunginflammation.
- Antalet upptäckta fall har långsamt och stadigt ökat. Är man riktigt svårt sjuk kan det här vara ett stort problem, säger Torbjörn Söderström, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.
Sjukhusledningen misstänker att bakterien har bidragit till två insjuknanden med dödlig utgång.

Men Torbjörn Söderström vill ändå tona ner farorna med bakterien.
- Det här är ingen epidemi med risk för allmänheten. Och även om sjuka drabbas av bakterien så har vi behandlingar mot den.
För närvarande vårdas ett tiotal patienter på sjukhuset för den aktuella bakterien. Sedan april förra året har den upptäckts hos patienter lite varstans på sjukhuset. Hur epidemin började vet man inte.
- Vi håller på med en smittospårning och utarbetar ett handlingsprogram. Jag tycker att vi har goda utsikter att undvika att smittan sprids mellan patienter.

Botemedlet är antibiotika samt hårdare hygienrutiner för att bromsa epidemin.
- Till exempel måste vårdpersonalen absolut tvätta sig med handsprit efter varje kontakt med en patient, säger Torbjörn Söderström.
Tarmbakterien kan förekomma naturligt hos människor utan att den orsakar några besvär.
- Det är säkert många som har bakterien utan att de känner till det. Men den kan bli till ett problem för dem som har ett nedsatt immunförsvar eller en annan svår sjukdom, till exempel cancer.

Torbjörn Söderström tycker att bakterien är jämförbar med andra epidemier som förekommit på sjukhuset.
- Bakterien är inte ett direkt hot, men om vi tillåter att den sprids och frodas kan det leda till uppkomst av andra resistenta bakteriestammar som kan vara besvärliga.
Patienter som har drabbats av bakterien har fått instruktioner om vad de ska tänka på för att inte sprida smittan vidare till andra patienter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!