Hårdare regler ska stoppa hyresfusk: "Nu kan vi agera"

Lagen ändrades i fjol på flera punkter. "Vi har fått fler verktyg att jobb med", säger Uppsalahem.

Enligt Lina Berglund, jurist vid Uppsalahem, medför lagändringen att det blir lättare att ingripa mot personer som tar ut för hög andrahandshyra.

Enligt Lina Berglund, jurist vid Uppsalahem, medför lagändringen att det blir lättare att ingripa mot personer som tar ut för hög andrahandshyra.

Foto: Uppsalahem/TT

Uppsala2020-12-03 05:00

Den första oktober 2019 genomfördes flera lagändringar för att motverka bland annat svartuthyrning och handel med hyreskontrakt.

Om fastighetsbolaget gett sitt godkännande är det tillåtet att hyra ut sin hyresrätt. Så har det varit även tidigare. Det nya är att den som hyr ut svart, det vill säga utan klartecken från hyresvärden eller hyresnämnden, numera löper större risk att förlora sitt hyreskontrakt.

Även reglerna mot ockerhyror vid andrahandsuthyrning skärptes i fjol. Sedan tidigare är tumregeln att man får lägga på 10–15 procent på hyran om lägenheten hyrs ut möblerad i andra hand.

Den enda sanktion som tidigare funnits mot den som tagit ut för hög hyra har varit att personen kunnat tvingas återbetala överhyran.

Men i och med de nya reglerna kan den som sitter på förstahandskontraktet även bli av med det om personen tar ut överhyror. Det har dessutom införts ett straff i form av böter eller fängelse i högst två år. 

Andra nyheter med den nya lagen är:

* Straffet för att sälja hyreskontrakt skärps till fängelse i max fyra år.

* Köp av hyreskontrakt kriminaliseras och påföljden kan bli fängelse i upp till två år.

* För att försvåra handeln med hyreskontrakt krävs vid lägenhetsbyten att hyresgästerna ska ha bott i sina lägenheter i minst ett år före bytet. Numera får hyresrätt endast bytas mot hyresrätt, inte mot andra bostadsformer.

* Den som hyrt i andra hand och betalat för hög hyra kan återfå två års överhyra. Tidigare var det max ett år som gällde.

Enligt Hans G Johansson, hyresråd vid hyresnämnden i Västerås, har den nya lagen hittills bara använts vid en handfull ärenden i vår region. En förklaring kan vara att det bara är händelser efter den första oktober i fjol som omfattas av regelskärpningen.

Vilka effekter kan det nya regelverket få?

– Olovlig andrahandsuthyrning kan nog minska i och med att det blivit lättare att säga upp hyreskontraktet, menar Hans G Johansson.

Regeringen har i samband med lagändringen framhållit att det inte ska gå att tjäna oskäligt mycket pengar på att hyra ut sin bostad.

Uppsalahems jurist Lina Berglund ser positivt på lagskärpningarna.

– Vi har fått fler verktyg att jobb med, säger hon.

 Lina Berglund framhåller bland annat att det blivit lättare att säga upp personer som hyr ut svart.

– Numera kan vi även agera om någon tar ut för hög andrahandshyra. Tidigare kunde vi bara uppmana andrahandshyresgästen att vända sig till hyresnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!