Fyrverkerier som briserar över natthimlen i en färgsprakande explosion hör för många människor till festligheterna, när det nya året ska invigas. Men det kan vara knepigt att ha koll på exakt vilka regler som gäller. Anders Fridborg är Säkerhetschef på Uppsala kommun. Han förklarar att det förutom ordningslagen ofta råder särskilda lokala föreskrifter.
– Man får inte använda pyrotekniska varor utan tillstånd från polisen. Sen kan man få göra det under vissa förutsättningar, och det detaljeras lite i våra lokala ordningsskrifter, säger han.
I vanliga fall krävs det att man söker tillstånd från polisen för att få avfyra fyrverkerier. Men under nyårsafton gäller ett särskilt undantag mellan 18.00-02.00.
Undantaget gäller dock inte i Uppsala stad, där en särskild zon finns utmärkt inom vilken tillstånd fortfarande krävs. Zonen finns inringad på en karta som finns på kommunens hemsida.
– Även om man uppfyller villkoren i lagen så måste man alltid ha tillstånd i central zon, även på nyårsafton 18-02, säger Anders Fridborg.
Förutom just fyrverkerier är det inte ovanligt att folk använder så kallade "svävande lyktor", ofta kallade thailyktor, på nyår. För dessa gäller också särskilda föreskrifter.
Inom 10 kilometer av en flygplats krävs ett "samråd" med flygplatsen, så att de svävande lyktorna inte hindrar eventuell flygtrafik. Värt att ha i åtanke är att flygfältet Ärna, strax utanför Uppsala, faller under detta regelverk. Det rör därmed stora delar av centrala Uppsala, och man bör då höra av sig till försvarsmaktens flygtrafikledning.
Anders Fridborg säger också att man just nu håller på att se över det gamla regelverket för fyrverkerier.
– Vi håller på att revidera ordningsföreskrifterna precis. I januari kommer det mest troligt att bli ändringar. Det nya förslaget bygger på ett mer likställt regelverk, oavsett om man bor tätt eller glest.
Det nya förslaget ligger nu på kommunfullmäktiges bord och skulle innebära att en och samma regel gäller för såväl boende i centrala Uppsala som utanför.
– Användande av pyroteknik kommer alltid vara förbjuden inom 100 meter av annans bostad, i princip i alla tätbebyggda områden, säger Anders Fridborg.
Är du osäker på exakt vad som gäller för dig när det kommer till fyrverkerier och tillstånd, kan du läsa mer på kommunens hemsida.