Hårdare regler för färdtjänst
Stora förändringar av färdtjänsten är på gång i Uppsala. Ett förslag har arbetats fram som innebär hårdare regler. Att den enskilde inte orkar bära sina matkassar eller har långt till busshållplatsen är enligt förslaget inte skäl för att beviljas färdtjänst. På torsdag ska gatu- och trafiknämnden ta ställning till förslaget.
— Tidigare har lagen tillämpats olika i olika kommundelar, uppger Marianne Nilsson, chef för färdtjänsten i Uppsala kommun.
Här är en del av förslaget:
* Ökad samåkning. Om flera personer i närområdet ska åt samma håll kan passagerarna få resa tillsammans. Villkoret är att tiden för avresan inte förskjuts mer än 30 minuter. Den som vill ha en bestämd ankomsttid kan få det men avresan kan då tidigareläggas upp till 30 minuter.
* Färdtjänst ges enbart till dem som har ett behov som sträcker sig minst sex månader.
— Tidigare har det i vissa fall räckt att funktionshindret varat minst fyra månader, säger Marianne Nilsson. De som påverkas kan vara äldre som brutit lårbenshalsen. De kanske inte har besvär som varar i sex månader och får då inte färdtjänst.
UNT: Hur ska de klara sig?
— De kan söka försörjningsstöd eller få hjälp via hemtjänsten.
* Att en person inte orkar bära kassar är inte tillräckligt skäl för färdtjänst. Många uppger i dag att de behöver färdtjänst för att de inte klarar av att bära matkassar från bussen.
* Det ska inte gå att få färdtjänst för att allmänna kommunikationer saknas eller är dåligt utbyggda.
— Det här gäller många i yttre delarna av kommunen. Men att man har tre kilometer till närmaste busshållplats är inte grund för färdtjänst, kommenterar Marianne Nilsson.
UNT: Finns det inte risk att de som berörs blir isolerade i sin bostad?
— De kan bli beroende av taxi eller av att någon hämtar dem. Vissa kanske får flytta till något boende som ligger närmare allmänna kommunikationer.
* De som bor i hus utan hiss får i dag hjälp av kommunen att ta sig upp eller ner för trapporna genom bärhjälp. Den hjälpen ges under obegränsad tid. Enligt förslaget ska bärhjälpen ges i högst ett år.
— Under den tiden bör den enskilde lösa problemet genom att få trapphiss installerad, flytta till nedre botten eller liknande.
* Ledsagare för barn med färdtjänst reser i dag gratis. I framtiden föreslås att ledsagaren betalar samma avgift som barnet. Barn under tio år beviljas inte ledsagare eftersom det är vanligt att alla mindre barn reser i sällskap med en vuxen.
* Den som vill åka med färdtjänst till en annan kommun, till exempel till sommarstugan, har i nuläget obegränsade antal resor. I framtiden blir det i normalfallet högst tio resor per år i annan kommun.
Enligt Marianne Nilsson kommer avgifterna för färdtjänsten att höjas. Beslut om det fattas längre fram.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!