– Hej, har du dispens för din brygga?
I slutet på september inleds höstens stora jobb på Miljöförvaltningen med att kartlägga hur strandskyddet efterlevs. Den som brutit mot strandskyddsreglerna riskerar att bli kontaktad av Uppsala kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektörer.
Ansvarige avdelningschefen Patrik Brodd säger till UNT att de kommer att undersöka hur strandskyddet efterlevs med ett mer metodiskt och strukturerat arbetssätt jämfört med tidigare.
– Vi inventerar hur det ser ut kring sjöar i kommunen, till exempel genom att jämföra äldre flygbilder med nytagna. Och så tar vi kontakt med fastighetsägare och åker ut på plats och tittar hur det ser ut. Vi ser det här som ett långsiktigt arbete som kommer att pågå under flera år, säger Patrik Brodd.
Strandskyddets syfte är dels att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden och dels att bevara villkoren för djur- och växtlivet. Skyddet gäller vid alla Sveriges kuster, sjöar och vattendrag.
100 meter från vattenkanten och upp på land krävs det dispens för de fastighetsägare som till exempel vill anlägga en brygga, fälla många träd, sätta upp ett staket eller bygga en friggebod.
I Uppsala kommun finns hundratals sjöar och vattendrag.
Var börjar ni?
– Det får vi se. Vi kommer att gå igenom område för område, men exakt hur planeringen ser ut är ännu inte klart, säger Patrik Brodd.
Tanken är att miljö- och hälsoskyddsinspektörerna ska kontrollera allt som fastighetsägarna längs strandkanterna gjort utan dispens.
– Man kan till exempel ha gjort en tillbyggnad på sitt hus eller byggt en kompletterande byggnad. Eller gjort ett omfattande grävarbete som väsentligt förändrat miljön och djurens villkor eller allmänhetens möjlighet till tillträde till vattnet.
Patrik Brodd betonar att syftet med arbetet också är att informera medborgarna om vilka regler som gäller. Därför kommer man också att ta fram ett informationsmaterial om strandskyddet. Och möjligheten finns för fastighetsägare att få dispens i efterhand.
– Ja, det kan vara möjligt i vissa fall. Men det krävs att förutsättningarna för dispens finns.
Vad händer om man brutit mot strandskyddet och inte får dispens i efterhand?
– Det får vi ta ställning till i varje enskilt fall. Det beror på hur det ser ut på platsen och när förändringen har gjorts. Men lagstiftningen är ganska sträng. Det är ju ett brott mot miljöbalken och man kan bli tvungen att återställa det man gjort, säger Patrik Brodd.
Om kravet är att marken ska återställas i ursprungligt skick brukar husägaren också tilldömas ett vite av kommunen eller Länsstyrelsen. Vitet innebär att husägaren ska betala böter, som brukar sättas högre än vad själva återställandet kostar, om inte marken återställs. Det är ett påtryckningsmedel för att fastighetsägaren ska följa föreläggandet.