Hårdare konkurrens när eleverna blir färre

Till hösten är det betydligt färre elever som ska börja gymnasiet i Uppsala. Det kan få konsekvenser för Uppsalas gymnasieskolor, såväl friskolor som kommunala.

Uppsala2010-05-21 10:00

Friskolan Mikael Elias tvingas lägga ned på grund av vikande elevunderlag. GUC, Grafiskt utbildningscenter ska säga upp personal av samma skäl.
– Alla skolor kommer att drabbas av elevantalsminskningen, säger Mohamad Hassan (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
Han uppskattar att det är mellan 2 000 och 3 000 färre gymnasielever i Uppsala i höst än vad det var förra hösten och att konkurrensen hårdnar mellan gymnasieskolorna.

I dag finns 24 gymnasieskolor i Uppsala. 7 600 elever går där och av dem är det 2 600 som går i friskolor. Men av friskoleeleverna är det 1 500 som är Uppsalaelever, resten kommer från andra kommuner.
– Förra året nådde vi en topp vad gäller antal gymnasieelever. Den här minskningen motsvarar två till tre gymnasieskolor, säger Mohamad Hassan.
Enligt befolkningsprognoser kommer elevantalet att minska varje år i Uppsala ända fram till 2016, då det vänder uppåt igen.
Mohamad Hassan berättar att under onsdagens möte i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden sade man nej till majoriteten av ansökningar till att starta friskola i Uppsala på grund av detta minskande elevunderlag. Det slutliga beslutet fattas dock av Skolinspektionen.

Mohamad Hassan säger att man beslutat att behandla varje ansökan om att starta friskola för sig i nämnden, att alltså inte använda sig av schablonbeslut. Under onsdagens möte tillstyrkte kommunen ett fåtal ansökningar om att få starta friskola.
– Det handlar om ansökningar för 600 elevplatser. Men i realiteten söker skolorna för fler platser än vad de verkligen har sedan. Det här var mycket specifika som vi tror kommer att komplettera gymnasieutbildningarna i Uppsala, säger han.
Tre av dessa gällde redan befintliga skolor som vill starta fler linjer och enligt Mohamad Hassan var också oppositionen positiv till en av dem, Waldorfskolan. Den fjärde som tillstyrktes är Rytmus, en skola med musikinriktning
Skulle en friskola tvingas stänga måste kommunen dock vara beredd på att ta emot eleverna i de kommunalt drivna skolorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om