Sedan 2019 måste bolag som arbetar med hemtjänst ha tillstånd. För att beviljas tillstånd krävs att personerna bakom hemtjänstbolaget bland annat betalat sina skatter i tid och att de inte är dömda för brott.
Det är IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som avgör om bolagets företrädare, exempelvis ägare och ledning, ska anses lämpliga. I annat fall blir det avslag på tillståndsansökan och verksamheten får inte starta.
Av de 503 ansökningar om tillstånd för hemtjänst som IVO fått in från aktörer runt om i landet har det blivit avslag i 102 fall. Det innebär att 20 procent av ansökningarna underkänts.
– Den vanligaste orsaken till att tillstånd nekas är ekonomisk misskötsamhet, till exempel att skatter inte betalats i tid. Ett fåtal fall har gällt att företrädarna straffats för brott. Det uppger Marja-Liisa Sten, chef vid IVO:s enhet för tillståndsprövning.
Även de hemtjänstbolag som driver verksamhet sedan tidigare måste ansöka om tillstånd och ett nej innebär i praktiken att företaget måste lägga ner.
De här Uppsalabaserade företagen har nekats tillstånd av IVO att bedriva hemtjänst:
* Kungsängsliljans Hemvård & Assistans AB.
* HR Hemtjänst AB.
* Hemvakten 018 AB.
* AR Real Vård och Omsorg AB.
* ABII Omsorg AB
* Nina Hemtjänst AB
De sex företagen har haft totalt cirka 200 vårdtagare.
Enligt IVO har företagen brustit när det gäller bland annat ekonomisk redovisning, ekonomisk stabilitet och kompetens hos ledningen. Några av företagen har utfört hemtjänst i Uppsala i flera år men kommunen har numera hävt avtalen.
Idag anlitar kommunen endast tre privata hemtjänstföretag. I och med kontrollerna har med andra ord en stor del av leverantörerna försvunnit.
Ett par av bolagen har svarat IVO att bristerna rättats men de har ändå nekats tillstånd. Vissa hemtjänstföretag menar att IVO:s bedömningar är onödigt stränga.
Marja-Liisa Sten anser att det inte finns risk att seriösa bolag stoppas på grund av formaliafel, som att de missat något inbetalningsdatum eller liknande.
– För att tillstånd ska nekas av den anledningen måste det ha varit frågan om upprepad misskötsamhet under de senaste åren, säger hon.
Även innan tillståndsplikten infördes blev hemtjänstföretagen granskade genom de kontroller som kommunerna gör vid upphandling och tillsyn.
IVO:s tillståndsprövning medför att kontrollerna blir mer enhetliga och i många fall mer omfattande än de som sker i kommunerna.
Trots att hemtjänstföretagen alltså synats även tidigare välkomnas IVO:s tillståndskrav av äldrenämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S).
– Det är bra att företag som arbetar inom välfärden utsätts för ordentliga kontroller. Företagen hanterar skattebetalarnas pengar och då är det viktigt att de sköter skattebetalningar och annat, säger Caroline Hoffstedt.
Har kontrollerna tidigare varit för dåliga?
– Det är svårt att svara på. Vad jag kan säga är att vi hela tiden uppdaterar våra krav och uppföljningar.
De senaste åren har det införts tillståndsplikt för familjehemsbolag och andra företag inom välfärdssektorn. Dessutom har Uppsala kommun utökat sina kontroller bland annat vid utbetalning av socialbidrag. Vad beror den här allmänna skärpningen på?
– Flera kommuner har erfarenheter av oseriösa företag. Det finns många bra företag men vi får inte vara naiva. Vissa aktörer utnyttjar skattemedel och vi måste se till så att de inte får vara kvar i välfärdsbranschen, framhåller Caroline Hoffstedt.