Hårdare kamp mot fartsyndare till sjöss

Motorbåtarna blir allt snabbare. Försäljningstrenden pekar uppåt samtidigt som behovet av ett slags förarbevis diskuteras inom båtbranschen. I kampen mot fortkörare har Kustbevakningen infört högre böter mot hastighetsöverträdelser, samtidigt som det arbetas fram nya modeller till patrullbåtarna.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-08-06 07:40
En RIB-båt (Rigid Inflatable Boat) är en uppblåsbar båt med hårt skrov. Båttypen är en vanlig syn i Stockholms skärgård där turister och infödda betalar dyra pengar för en åktur. Kustbevakningens nya patrullbåt också gått som en så kallad charterbåt i Stockholm, innan den byggdes om och fick tjänstgöra för myndigheten.
- Vi jobbar fram en ny typ av racerbåt och försöker hitta en bra modell. Det här är den första inom myndigheten, säger Pontus Nordlinder vid Kustbevakningen.

Han berättar att fördelarna med RIB-båten är många. Bland annat kan den ta grov sjö mycket bättre än de gamla båtarna och den gör det lätt att borda andra båtar utan att det blir skador. Exakt hur snabbt båten går säger Pontus Nordlinder är en företagshemlighet.
- Vi brukar säga att den går i 50 plus.

Och hastigheten behövs, under första halvåret 2006 togs 78 personer för fartöverträdelser. I år har den siffran ökat till 108 personer.
- Båtarna blir allt snabbare och det är lätt hänt att man skadar andra, säger Carin Rankka vid Kustbevakningen.
- I Stockholms skärgård är det kollisioner var och varannan dag.

I båtbranschen pågår det därför diskussioner om det bör införas ett slags sjökörkort. Enligt en undersökning gjord av Sjöfartsverket, har knappt en tredjedel av alla båtägare med båtar som går i över 20 knop förarintyg, och ännu färre har kustskepparintyg. I våras lämnades ett förslag på ett förarbevis för snabba båtar lämnades in till Näringsdepartementet, men förslaget har ännu inte gått igenom beredning. Tanken är att hitta en mindre komplicerad lösning än ett vanligt körkort, men exakt hur reglerna kommer att se ut menar man på Näringsdepartementet är för tidigt att säga.

Att det blir allt populärare att åka snabbt råder det dock inget tvivel om. De båtförsäljare som UNT har talat med är överens om att försäljningstrenderna pekar stadigt uppåt för de snabba motorbåtarna. På Sweboat uppger man att importen av motorbåtar har ökat med tretton procent i jämförelse med 2006. För de snabba Offshore-båtarna har importen nästan fördubblats.

Hasse Schröder på Båtköp i Uppsala importerar och säljer båtar från USA. Trots att hans försäljning främst inriktar sig på lite dyrare familjebåtar, har han märkt av den uppåtgående trenden.
- Det är en klar trend mot snabbare båtar, det syns inte minst i annonserna.
Han anser att högfartsbåtarna är farliga och är en av de som förespråkar någon form av körkort för bland annat RIB-båtarna.
- Jag som yrkesmässig båthandlare måste ha högfartsexamen eller fartygsbefäl klass 8 för att köra en sådan båt, medan vem som helst som inte jobbar med båtar får köra hur fort de vill. Det är bekymmersamt, säger Hasse Schröder.

På Sjöfartsverket menar man att de snabba båtarna trots sin hastighet inte är överrepresenterade i olycksstatistiken, utan att det är roddbåtarna som ligger i topp.
- Av de dödsfall som inträffar är merparten enkla roddbåtar på insjöar, där någon är full och faller överbord och drunknar, säger Stefan Fågelberg på Sjöfartsverkets båtlivsgrupp.
När det gäller de snabba båtarna menar Stefan Fågelberg att det uppstår en annan typ av olyckor.
- Då kör de mer upp på land eller krockar.

Från Kustbevakningens sida ser man likväl allvarligt på hastighetsöverträdelserna och har därför infört högre böter i kampen mot fortkörarna.
- Den lägsta boten är numera på tusen kronor, säger Pontus Nordlinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om