Jennie Claessons (L) hårda kritik – mot egna partiet

"Det är som att bevittna en tragedi från första parkett." Kritiken är hård när Uppsalas Jennie Claesson (L) går ut och sågar sitt eget parti. L har gjort sig till dörrmatta för SD, menar hon, och uppger att Tidöavtalet drivit bort lokala liberaler från partiet.

Jennie Claesson (L) går nu ut och riktar hård kritik mot sitt eget parti på nationell nivå. Till höger: partiledare Johan Pehrson (L).

Jennie Claesson (L) går nu ut och riktar hård kritik mot sitt eget parti på nationell nivå. Till höger: partiledare Johan Pehrson (L).

Foto: UNT/TT

Uppsala2023-10-20 05:00

Jennie Claesson (L) är väl medveten om att ett litet parti behöver kompromissa för att få sin vilja fram.

Sedan hon tog över partiet i Uppsala har hon själv ingått två uppmärksammade överenskommelser – först med alliansen, sedan med Uppsalas rödgröna styre.

Men när Johan Pehrson (L) tillsammans med M och KD slöt det så kallade Tidöavtalet med Sverigedemokraterna, tyckte Jennie Claesson att partiet klev långt över sin egen "röda linje". Hon är emot visitationszoner, förslaget om anmälningsplikt för vårdpersonal och lärare, minskat bistånd och att regeringen vill ta emot färre kvotflyktingar.

Och häromveckan, när regeringen presenterade nästa års budget och det stod klart att de minskar pengarna till studieförbunden – sedan länge en liberal hjärtefråga – fick hon nog.

– Det är som att vi bär fram våra grundläggande liberala värderingar till offeraltaret och Sverigedemokraterna applåderar. Varför ska man rösta på oss?

undefined
Claesson Hon tycker sig inte längre se partiet slå vakt om kärnfrågorna frihet och demokrati.

Hon sitter i stadshusets kafeteria. Utanför dundrar morgontrafiken på Vaksalagatan. På torsdagen har liberala tidskriften Nu publicerat en krönika där Jennie Claesson skriver att "det är som att bevittna en tragedi från första parkett."

Det är inte första gången det kommer intern kritik mot partiet. I augusti skrev till exempel 25 liberala kommunpolitiker under ett upprop mot samarbetet med SD. Att nu själv gå ut och kritisera sitt eget parti är inga konstigheter, menar Jennie Claesson.

– Nej, jag är stolt över att mitt parti har högt i tak. Och nu behöver jag berätta vad jag tycker.

Hon håller inte igen: Liberalerna har blivit SD:s och de andra regeringspartiernas "dörrmatta". Och hon ser gärna att L sitter i regering med M och KD, men nu tycker hon att partiet i praktiken verkar på uppdrag av SD – och att det är SD:s politik som tillåts göra störst avtryck. Inte minst nu, med pågående kriminalitet och gängvåld, då många efterlyser "hårdare tag".

undefined
Jennie Claesson (L) tror inte att hennes ställningstagande påverkar möjligheten att samarbeta med borgerliga partier hemma i Uppsala. Däremot märker hon hur hennes lokala parti påverkas av regeringssamarbetet.

– Jag önskar att våra socialliberala värderingar hade kommit fram mer. Ja, vi har ett tufft läge, men vi måste börja i rätt ände: med barn och unga och stöd till föräldrar.

Utan hårda tag mot kriminalitet, finns inte även då en risk att människors frihet inskränks?

– Vi måste göra båda. Hårda tag men också mena allvar med det förebyggande arbetet och satsa ordentligt på det.

I flera av de senaste opinionsmätningarna hamnar Liberalerna under den viktiga fyraprocentsspärren som är kravet för att hålla sig kvar i riksdagen. Risken finns att partiet faller bort i nästa val, tror Claesson.

Hennes uppmaning till Johan Pehrson är därför: bryt med regeringen.

– Makten är inte överordnad allt. Det finns möjlighet att få igenom mer liberal politik i opposition, även om regeringsmakten ger oss mer handlingsfrihet, säger Claesson.

undefined
Det är inte första gången partiledare Johan Pehrson (L) och rikspartiet får intern kritik för sitt samarbete med SD. I augusti skrev 25 liberala kommunpolitiker under ett upprop mot just detta.

Det som sker nationellt påverkar Liberalerna i Uppsala på flera sätt, berättar hon. Väljarnas inställning till partiet påverkas. Och hon uppger att medlemmar har lämnat partiet lokalt på grund av regeringssamarbetet.

– Lokalt har vi flera liberaler som inte vill kampanja längre, eftersom de känner att de inte kan försvara vår politik.

Är Liberalerna ett parti i kris?

– Jag skulle inte säga kris, men en utvecklingsfas. Vi behöver fundera på hur vår berättelse ska se ut framåt.

UNT har sökt Liberalernas partisekreterare Gulan Avci, som avböjt att kommentera kritiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!