I fredags kom beskedet att koncernen Top-Toy, som driver leksaksbutikerna BR och Toys R Us, ska stänga många av sina butiker och i stället satsa på näthandel. Negativa resultatsiffror och en pressad bransch gör att man beslutat sig för att stänga alla sina butiker i Tyskland.
I Sverige ska 26 butiker stängas igen helt efter årsskiftet. Det är ännu inte offentliggjort vilka svenska butiker det kommer att röra sig om. Tidningen har varit i kontakt med ansvariga i BR och Toys R Us Uppsala-butiker, men de ville inte medverka i artikeln på grund av det nuvarande läget för koncernen.
Även andra leksaksbutiker i Uppsala vittnar om att de märkt av den tuffare situationen i branschen. De menar att konkurrensen från surfplattorna och telefoner är orsaken.
Laila Mathisen är butikschef i leksaksbutiken Krabat i centrala Uppsala.
– Vi har inte riktigt samma koncept som de större kedjorna har. Det har minskat, men vi har människor som gillar det vi gör. Det ska finnas en tanke bakom varje leksak, och vi satsar på pedagogiska och klassiska saker.
Hon känner igen bilden av att barn ofta väljer bort klassiska leksaker till förmån för det digitala.
– En del pratar om att det är mycket stillasittande bland barnen. För att de ska utvecklas och må bra behöver de göra annat också. Sinnena blir inte aktiverade på samma sätt med ett pussel i paddan som ett fysiskt pussel, säger Laila Mathisen.
Daniel Åhlund äger och driver leksakbutiken Lekia i både Uppsala och i Enköping. Även han säger att det är en pressad bransch han verkar i.
– Vi märker absolut att barn leker mindre och på andra sätt. Och det är inte många barn över tio år i dag som är intresserade av klassiska leksaker. Men det lever ändå kvar, och om mormor eller farmor ska köpa julklappar vill de köpa saker som de själva hade.
Men Lena Hedö, informationschef på svenska branschorganisationen Lek & Babybranschen, delar inte bilden av att de pressade handlarna har surfplattor att skylla på.
– Om vi tittar på försäljningsstatistiken har leksaksbranschen ökat i volym varje år, förutom en mindre nedgång förra året. Det som har hänt är att fler och fler handlar via nätet. Därför har vissa fysiska butiker fått det tuffare framförallt om man inte har hängt med på e-handeln.
Att tala om att Top Toy-krisen är ett symptom på en allmänt utbredd "leksaksdöd" är felaktigt, menar hon.
– Det handlar snarare om investeringar som inte fallit ut som man önskat.