– Det är ett komplicerat läge, det får man lov att erkänna. Men det är tydligt vilket parti som är störst, säger Erik Pelling (S), som siktar på att bilda styre och bli kommunstyrelsens ordförande (KSO) även kommande mandatperiod.
Med 152 av 153 valdistrikt räknade i kommunvalet får S 27 procent, vilket är 1,7 procentenheter mer än 2018. Samtidigt minskar de partier som S styrt i minoritet med: MP får 6,4 procent (–0,7), medan Liberalerna rasar till 5,8 procent (–3,5).
Efter förra valet hade S, MP och L nått över 50 procent om även C varit med i styret. Men efter detta val skulle ett breddat mittenstyre med alla de fyra partierna inte nå en majoritet, utan preliminärt få 40 av 81 mandat i fullmäktige.
Erik Pelling säger att han kommer försöka bilda en majoritet, men med vilka partier är oklart. Det enda parti som S säger helt nej till är SD.
– Nu handlar det om att lyssna in varandra och försöka hitta ett styre som fungerar. Det går inte att utesluta ett minoritetsstyre heller i nuläget, säger han.
Det parti som går fram klart mest i kommunvalet är Vänsterpartiet. 13,3 procent (+2,6) är det bästa valresultatet som partiet gjort någonsin i Uppsala. Ett traditionellt rödgrönt styre skulle dock inte få majoritet: tillsammans samlar S, V och MP 39 mandat. Kommunalrådet Tobias Smedberg (V) säger att hans parti är berett att samarbeta med alla partier utom SD.
– Men vi kommer inte att stötta ett minoritetsstyre på det sätt vi gjort den gångna mandatperioden. Det är dåligt för Uppsalaborna och dåligt för ekonomin, eftersom det innebär instabila beslut. Vi vill såklart ingå i en majoritet. Om Erik Pelling vill bli KSO får han det oerhört svårt utan oss i båten.
Flera partier har under valrörelsen uppgett att de inte vill samarbeta med V, med motiveringen att man står för långt ifrån varandra värderingsmässigt. Tobias Smedberg menar att hans parti står relativt nära flera partier i en rad frågor.
– Exempelvis C i landsbygdsfrågor, L i jämställdhetsfrågor och S vad gäller att stärka välfärden. Alla kommer att behöva ge och ta. De gamla blocken finns inte kvar, utan vi behöver röra oss över partigränser på ett nytt sätt.
Även på den blå sidan ser man över möjligheterna att styra Uppsala. De forna allianspartierna backar allihopa, och får tillsammans 38,1 procent jämfört med 43,4 procent i förra valet. Kommunalrådet Therez Almerfors (M) är ändå hoppfull om ett maktskifte.
– Det finns en majoritet av icke-socialistiska partier i fullmäktige. Jag är redo att samla de borgerliga partierna för ett nytt styre, så nu är det upp till dem att bekänna färg: vill de ha mig eller fyra år till med S, säger hon.
För att få stöd av en majoritet skulle alliansen behöva prata ihop sig dels med nya partiet Utvecklingspartiet Demokraterna, som med 2,6 procent kommer in i fullmäktige, och dels SD.
– Att SD skulle sitta med i styret är inte aktuellt, men vi kan komma överens med dem i enskilda frågor precis som vi gjort med V, säger Therez Almerfors.
Såväl C som L har dock varit tydliga med att de inte vill stödja sig på SD. Bägge partierna har deklarerat att de söker samarbete där de får störst genomslag för liberal politik.
Ett styre bestående av S och M samt ytterligare ett parti skulle nå en majoritet. Men det säger Therez Almerfors nej till.
– Vi vill ha ett ledarskap för förändring.