Hård politisk strid kring psykiatrins telefon

Det har blåst upp en hård politisk strid kring psykiatriakutens telefon. "Jag har aldrig varit med om något liknande", säger Vivianne Macdisi (S).

"Det är så mycket i den här hanteringen som blivit fel. Då måste politiker kunna backa och säga att vi ser över frågan", säger regionrådet Vivianne Macdisi (S) till höger. Regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L) menar å sin sida att Socialdemokraterna ger en falsk bild av frågan: "Det har aldrig varit en stödlinje och jag tycker det är tråkigt att de ger sken av något som aldrig funnits", säger hon.

"Det är så mycket i den här hanteringen som blivit fel. Då måste politiker kunna backa och säga att vi ser över frågan", säger regionrådet Vivianne Macdisi (S) till höger. Regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L) menar å sin sida att Socialdemokraterna ger en falsk bild av frågan: "Det har aldrig varit en stödlinje och jag tycker det är tråkigt att de ger sken av något som aldrig funnits", säger hon.

Foto: Charlotte Rueckl/Charlotte Winberg

Uppsala2021-02-20 05:00

Frågan om psykiatriakutens telefonlinje togs i veckan upp i regionfullmäktige av oppositionsregionrådet Vivianne Macdisi (S). Hon kräver att Akademiska sjukhuset snarast får i uppdrag att öppna och bemanna den.

– God telefontillgänglighet är avgörande för att förebygga och förhindra självmord, säger hon.

Vivianne Macdisi uppger att hon aldrig fått så många stöttande samtal och mejl i någon fråga tidigare. Men hon har heller aldrig upplevt att en fråga blivit så laddad.

– Det har blivit en sådan prestige. Det är som att den politiska majoriteten är så envisa att de inte ens vill lyssna på alla argument som förs fram.

undefined
"Jag tycker det är självklart att personer i en akut situation ska kunna ta kontakt med sin lokala psykiatriakut. En psykiatrisk akutmottagning måste ha i uppdrag att svara i telefon", säger oppositionsregionrådet Vivianne Macdisi (S).

Regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L) håller inte med om att det blivit prestige, utan menar att Socialdemokraterna ger en falsk bild av frågan.

– Det har aldrig varit en stödlinje och jag tycker det är tråkigt att de ger sken av något som aldrig funnits, säger hon.

Många anser att telefonen bör bemannas upp i stället för att numret tas bort från hemsidan?

– Region Uppsala har inget uppdrag att ha en sådan stödlinje. I vår ekonomiska situation är det bättre att jobba för att få tillbaka den nationella stödlinjen. 

undefined
"I vår ekonomiska situation är det bättre att jobba för att få tillbaka den nationella stödlinjen än att bygga upp en regional stödlinje" säger regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L).

Vivianne Macdisi menar även hon att en nationell stödlinje vore väldigt bra, men att det ena inte utesluter det andra.

– Jag tycker det är självklart att personer i en akut situation ska kunna ta kontakt med sin lokala psykiatriakut. En psykiatrisk akutmottagning måste ha i uppdrag att svara i telefon.

Andra personer som UNT talat med uppger att frågan är känslig eftersom den blivit politiskt laddad. Flera har inte velat intervjuas alls, några har velat vara anonyma. 

Inom Region Uppsala pågår diskussioner inte bara politiskt, utan också i verksamheterna, om telefonlinjen. Erik Klingenberg, suicidpreventionssamordnare på Region Uppsala, konstaterar att det är oklart vem som håller i hela frågeställningen.

– Är det här i grunden en politisk fråga eller något som vi kan lösa inom verksamheterna? Det försöker vi reda ut, säger han. 

undefined
Erik Klingenberg är suicidpreventionssamordnare på Region Uppsala. Han menar att det måste finnas en stödlinje i professionell regi för personer som mår mycket dåligt psykiskt. "Det är oerhört viktigt att man kan ringa ett nummer och snabbt få möta någon som har kunskap och förståelse i de här frågorna", säger han.

Hur ska det lösas tycker du?

– Jag vet inte än. Men ur ett suicidpreventionsperspektiv är det oerhört viktigt att man kan ringa ett nummer och snabbt få möta någon som har kunskap och förståelse i de här frågorna. Det ska inte vila på ideell basis utan måste finnas i professionell regi.

LÄS MER: Hon gjorde flera självmordsförsök – men ville aldrig dö

Viktigt att söka hjälp

Har du självmordstankar? Prata med någon! Har du ingen anhörig/vän att prata med kan du kontakta en stödlinje, t ex Självmordslinjen på tel 90101, BRIS på tel 116 111 eller Jourhavande präst som nås via 112.

Är du närstående? Våga fråga om personen har självmordstankar, lyssna, visa empati och döm inte. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta, de går att påverka. En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång: ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!