”Brist på kunskap”, ”tolkar lagen överdrivet hårt”, ”okunnigt bemötande” och ”saknar erfarenheter av verkligheten” är några omdömen om dem.
– Vi har försökt beskriva situationen som den upplevs på många ställen i dag och ge förslag som kan underlätta för både livsmedelsinspektörerna och livsmedelsföretagen, säger projektledaren Carina Gossas vid SLU i Uppsala och nätverket Livsmedelssverige, som är en av de 15 undertecknarna av skrivelsen.
Enligt skrivelsen är livsmedelslagstiftningen och livsmedelsinspektörernas sätt att arbeta till stor del anpassade för de större företagen – trots att två tredjedelar av livsmedelsföretagen är småskaliga med färre än fem anställda. Men även med dagens regler skulle livsmedelsinspektörerna kunna arbeta mer flexibelt, hävdar man.
Några förslag till förändringar som förs fram i skrivelsen är att inrätta specialiserade inspektörer som arbetar branschvis, en utbildning anpassad efter arbetet som ska utföras, resurspersoner som fungerar som stöd för inspektörer och insatser för att öka inspektörernas förståelse för småskalig livsmedelsförädling.
En del av förslagen kan redan vara på väg att förverkligas. Vid det sista regeringssammanträdet före juluppehållet beviljades Livsmedelsverket fem miljoner kronor för att under 2011 utveckla livsmedelskontrollen. Pengarna ska bland annat användas till att utveckla utbildning och fortbildning av livsmedelsinspektörer och ta fram kontrollhandböcker.
Hård kritik mot livsmedelsinspektörer
De kommunala livsmedelsinspektörerna får hård kritik i en skrivelse till Livsmedelsverket, jordbruksdepartementet, Jordbruksverket och näringsdepartementet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!