Hård kritik mot ambulanssjukvården
Ambulanssjukvården i Uppsala län saknar styrning, verksamhetsplan och uppföljning. Bland annat saknas uppföljning av den vård som ges inom ambulanssjukvården. Dessutom förekommer missnöje med SOS Alarms dirigering av ambulanser. Det slås fast i en revisionsrapport som granskat ambulanssjukvården i länet.
Granskningen visar att förutsättningarna för en ändamålsenlig och ekonomiskt tillfredsställande verksamhet har förbättrats under senare år. Men fortfarande förekommer brister som bör åtgärdas.
Det finns exempelvis ingen definierad uppföljning av ambulanssjukvårdens övergripande mål. Det saknas dessutom styrning och en särskild verksamhetsplan för ambulanssjukvården.
De svagheter som nämns i samband med bristande uppföljning gäller i första hand att den inte relaterar till övergripande mål. Det förekommer inga mått eller indikatorer som utifrån olika perspektiv kan beskriva ambulanssjukvårdens kvalitet och kvalitetsutveckling.
Uppföljning saknas
Ett krav på uppföljningen är att den ska ge en bild av förmågan att vara på plats i tid, ge en god vård och säker transport. Revisorerna pekar samtidigt på att det saknas uppföljning som redovisar hur patienten upplever omhändertagandet inom ambulanssjukvården.
Ytterst är det givetvis av stort intresse att kunna följa upp i vilken utsträckning som ambulanssjukvården gör rätt bedömning och ger rätt vård på platsen för att ge så goda förutsättningar som möjligt för den fortsatta vården. För närvarande finn1s ingen sådan uppföljning.
I de intervjuer som åberopas i revisionsrapporten framkommer ett visst missnöje med SOS Alarms sätt att sköta dirigeringsfunktionen av ambulanserna. Det handlar både om förmågan att göra rätt prioriteringar och att dirigera närmaste ambulans.
Operatörens drivkraft har sannolik varit att undvika att göra fel i stället för att göra rätt, heter det i rapporten. Och det är ett agerande som resulterar i att prioriteringsfunktionen i praktiken utgör en svag länk i vårdkedjan.
Officiell statistik saknas
I en granskning av ambulanssjukvården hade det självklart varit av stort intresse att jämföra kostnaderna mellan landstinget i Uppsala län och andra landsting, heter det vidare i revisionsrapporten. Någon officiell statistik som redovisar nyckeltal för ambulanssjukvården finns dock inte.
Hans Blomberg är ambulansöverläkare vid Uppsala läns landsting. Han har inte haft möjlighet att sätta sig in i den aktuella revisionsrapporten och vill därför inte uttala sig. I nästa vecka ska han lämna ett yttrande över rapporten till landstingsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!