Hård konkurrens till gymnasieskolan

Sex procent av eleverna som sökte till gymnasiet i Uppsala kom inte in på sina förstahandsval, det är dubbelt så många som i fjol. Hårdast var konkurrensen om platserna på målarprogrammet. Men flest ville läsa naturvetenskap eller samhällsvetenskap.

Uppsala2008-07-03 00:01
Slutintagningen till gymnasiet är klar och i Uppsala kommun har 134 elever, eller sex procent, inte kommit in på sina förstahandsval. Det kan jämföras med 60 personer, eller två och en halv procent, förra året.
- Man har minskat antalet platser på några populära utbildningar, till exempel el och energi, vilket gör att fler tas in på sina andrahandsalternativ, säger Magnus Hjertson som är handläggare på gymnasieintagningen.

Precis som tidigare sökte sig flest elever till naturvetenskaps- och samhällsvetenskapsprogrammen. Nytt för i år är att de som söker dessa program också får välja skola. Elevernas betyg avgör sedan om de kommer in på den skola de sökt.
Tidigare bestämdes skolplaceringen ytterst av var eleven bodde och kritiker har varnat för att nyordningen kan förstärka segregationen i samhället. Men än är det för tidigt dra slutsatser om vilka följder skolvalet får.
I Uppsala var konkurrensen hårdast om platser på mindre program. Flest antal sökande per plats var det till målar- och energiprogrammen på Uppsala praktiska gymnasium. Konkurrensen var också fortsatt hård om platserna på frisörprogrammet på Linnéskolan.

Frisörprogrammet hade även bland de hösta intagningspoängen, för att komma in krävdes 240 poäng. Ännu högre intagningspoäng hade Katedralskolans naturvetenskapliga språkklasser, där lägsta poäng var 270.
Ser man till skolor i stället för till program är Rosendalsskolan en av de populäraste skolorna, med fler sökande än vad de har plats för.
- Lite anmärkningsvärt i år är att Fyrisskolan också har fler sökande än platser. Förra året hade Fyris den motsatta situationen, säger Magnus Hjertson.
En bidragande faktor till det skulle kunna vara att det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning mot juridik och kriminalteknik, som tidigare fanns på Celsiusskolan, har flyttats till Fyris.

Jämfört med i fjol har det totala antalet sökande i Uppsala minskat med 300 elever, vilket gör att många utbildningar har tappat sökande. Men naturvetenskaps- och teknikprogrammen är undantag, där ökar i stället eleverna.
Även i Östhammar har antalet sökande minskat, 30 färre elever vill gå gymnasiet i Östhammar i år jämfört med förra året. I Tierp däremot har antalet sökande ökat lite.
100 fler elever sökte i år till Uppsalas friskolor, vilket betyder att friskolorna fortsätter att växa om än i mindre skala än förra året.
- Det kan bero på att det förra året tillkom sex sju nya friskolor, men i år har bara en startat, säger Magnus Hjertson.
Det nystartade Jensengymnasiet fick 60 sökande.
FAKTA

Program med flest sökande per plats

Uppsala:
Målarprogrammet, Uppsala praktiska gymnasium: 2,7
Energiprogrammet, VVS, Uppsala praktiska gymnasium: 2,6
Frisörprogrammet, Linnéskolan: 2,3
Stylistprogrammet, Linnéskolan: 1,8
Energiprogrammet, Fyrisskolan: 1,6
Elprogrammet, Ekebygymnasiet: 1,6
Handels- och administrationsprogrammet, Linnéskolan: 1,5
Internationella programmet, Rosendalsgymnasiet: 1,5
Samhällsvetenskapsprogrammet, Fyrisskolan: 1,5
Naturvetenskapsprogrammet, spanska, Katedralskolan: 1,5

Tierp:
Byggprogrammet, Högbergsskolan: 1,85
Fordonsprogrammet, Högbergsskolan: 1,33

Östhammar:
Lärlingsprogrammet, Bruksgymnasiet: 1,2
Fordonsprogrammet, Bruksgymnasiet: 1

Hela listan finns på www.uppsala.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om