"Sofia! Sofia!" ropar Juliano Lupu, där han står i solen utanför tunneln vid Resecentrum. Någon stannar till och tittar nyfiket på den grönvita tidningen Sofia Z-4515 som han leende håller upp. Men de flesta stegar förbi utan att ens snegla åt hans håll.
– Det går sådär. Jag säljer tre fyra tidningar per dag, hittills har jag fått åka till Stockholm och köpa tidningarna och resan kostar ju, säger han.
Juliano Lupu sover på gatan här i Uppsala. I Rumänien har han inte heller jobb eller hus, men ser ingen chans alls att försörja sig där.
– Det är bättre att ha något att sälja än att bara tigga, men att sälja något såhär är också lite skämmigt. Egentligen skulle jag vilja lära mig svenska och ha ett riktigt jobb och liv i Sverige.
Sofia Z-4515 är ett seriealbum om romer under Förintelsen, som ges ut av den norska ideella föreningen Folk er folk. Den som är hemlös, arbetslös eller tigger får sälja tidningen, och tjänar 75 kronor per sålt nummer. I bland annat Stockholm uppger föreningen att försäljningen av Sofia Z-4515 gått väldigt bra, men Juliano Lupu är inte den enda försäljaren av Sofia som UNT talar med som vittnar om ett svalt intresse i Uppsala.
Så är konkurrensen om Uppsalabornas uppmärksamhet också stor. Exakt hur många hemlösa EU-migranter som befinner sig i Uppsala vet ingen. Men anställda på både natthärbärget för hemlösa EU-migranter i Ulleråker och anställda på dagcentret Crossroads i Librobäck tror att det rör sig om uppemot 300, vilket vore rekordmånga. När våren kommer väntas de bli ännu fler. Som UNT berättade häromveckan tvingas en del betala "hyra" till andra landsmän för att få sitta och tigga på vissa ställen.
Antalet tiggare påverkar också hur mycket pengar de får. Gabriela Jordache, som den här soliga onsdagen sitter utanför Systembolaget på Dragarbrunnsgatan, har varit i Uppsala av och till sedan 2013. En vanlig dag tjänar hon mellan 150 och 300 kronor.
– Det är färre som ger nu än tidigare eftersom det har blivit så många tiggare. Dessutom har det pratats i media om att man inte ska ge till tiggare eftersom fler kommer hit då, säger hon.
Även om vi inte ger lika mycket som tidigare, tycker Gabriella Jordache att de allra flesta Uppsalabor är väldigt vänliga. Men inte alla: det har hänt att hon blivit spottad på.
För ett par veckor sedan blev en kvinna som tiggde vid Kvarnen påhoppad av en förbipasserande, vilket anmäldes av ett vittne. Uppsalapolisen har dock inga andra liknande ärenden på sitt bord. Närpolisbefälet Urban Olsson misstänker att de som tigger blir utsatta för en hel del kränkningar, men att sådant inte når polisen.
– Det är inte en grupp som går till polisen. Men händer något mer allvarligt, som att någon blir slagen, tror jag ändå att vi får reda på det genom att folk som ser händelsen ringer oss.