Hård kamp om sommarjobben

Så här års jobbar många studenter och ungdomar extra för att få ekonomin att gå ihop under sommaren. Men konkurrensen om sommarjobben har varit hård och enligt en undersökning av Företagarförbundet anställer småföretagen färre vikarier denna sommar jämfört med tidigare år.

Antonia Dinaki, en av dem som fått sommarjobb.

Antonia Dinaki, en av dem som fått sommarjobb.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2009-07-23 08:58
Trots att det är semestertider håller många butiker, restauranger och kaféer i Uppsala öppet som vanligt. Det är lätt att tro att dessa branscher borde generera gott om sommarjobb för Uppsalas studenter. Men lågkonjunkturen har skapat oro på marknaden och många småföretag som tidigare tagit in extrapersonal har sparat in på den utgiften i år. Enligt företagarförbundets årliga arbets- och semesterundersökning har endast 22 procent av landets småföretagare planerat att ta in sommarvikarier under semestern. Det är en minskning med åtta procentenheter jämfört med förra året.

När UNT gick ner på stan för att få tag på sommarjobbare att intervjua fick vi leta länge.
- Vi tar semester olika veckor och behöver därför inte ta in extra personal, svarar personalen på ett av kaféerna.
Efter fem-sex besök på restauranger och kaféer med bara ordinarie personal bakom kassan går vi in på Café Linné där kafébiträdet Antonia Dinaki serverar paj till ett par kunder.
- Jag vet inte om jag räkas som sommarjobbare, jag jobbar extra här under hela året, säger Antonia Dinaki.
Under terminerna läser hon till beteendevetare och har jobbat på kaféet i fem år. Chefen är för tillfället utomlands på semester, men Antonia Dinaki tror inte att kaféet har tagit in någon ny sommarjobbare i år.

Enligt Camilla Littorin, förbundssekreterare på Företagarförbundet, har många företagare blivit försiktigare i år.
- Det är för osäkert att anställa. Många företag som i normala fall tar in sommarvikarier, som till exempel inom turism och besöksnäring, de anställer inte i år. De jobbar i stället på själva, säger hon.
Enligt Företagarförbundets undersökning tar en fjärdedel av alla småföretagare ut mindre än en veckas semester.
- Jag pratade nyligen med en småföretagare som säljer plastkort. Han har semester i tre veckor men jobbar ändå varje dag, säger Camilla Littorin.
Det är framför allt företag med tre till fem anställda som tar ut minst semester.

Camilla Littorin är orolig över situationen för småföretagare och menar att en utebliven semester kan hämma företagens möjligheter att växa i framtiden.
- På sikt är det här inte bra. Om företagarna inte tar sig tid att tänka efter ger de sig inte in i nya marknader eller produkter. Då anställer de inte heller ny personal, säger Camilla Littorin.
Lösningen på problemet är att minska kostnaderna kring anställningar, menar Camilla Littorin.
- Man måste se över de politiska regelverken för småföretagare. Sverige behöver fler företag som kan växa sig starka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om