Hård kamp om kontrakt
Den hårda konkurrenssituationen för SAS flygplansunderhåll på Arlanda kan liknas vid kniven mot strupen. Många konkurrenter slåss om samma jobb. Vi går med vinst men har tuffa krav på oss. Nästa år tvingas vi sänka priserna med 30 procent, säger Lars-Olof Bolinder, chef för det mellantunga underhållet på Arlanda.
Det sistnämnda är kanske det viktigaste konkurrensmedlet i en aggresiv flygbransch där biljettpriserna rasat och lönsamhet blivit allt svårare att nå. SAS flygplansunderhåll är dyrare än många andra.
— Det är en bit kvar att gå innan vi ligger på samma prisnivå som konkurrenterna. I slutet av nästa år räknar vi med att nå konkurrensmässiga priser, säger Lars-Olof Bolinder.
Underhållet separeras
SAS flygplansunderhåll, STS (SAS Technical Services) bolagiserades tidigare i år och är numera ett självständigt dotterbolag i SAS-koncernen med eget resultatansvar. Från att ha haft SAS som huvudsakliga och självklara kund, söker företaget nu fler externa uppdragsgivare.
— Just nu pågår en process där vi bryter oss loss från flygbolaget för att i framtiden stå på fler ben än bara SAS, säger Lars-Olof Bolinder.
Den trenden syns i hela branschen. Priskonkurrensen har gjort att fler och fler flygbolag separerar underhållet från flygverksamheten.
Arlanda huvudbas
Det är inte bara omorganisationer på bolagsnivå som påverkat Arlanda. Förra året skedde en intern flyttkarusell av de olika typerna av flygplansunderhåll. Det tunga underhållet förlades till Gardemoens flygplats i Oslo.
På Arlanda finns numera huvudbasen för det mellantunga underhållet samlat. I SAS-hangaren utförs också lättare underhåll, sk dagliga checker, liksom i Oslo och i Köpenhamn. Tidigare var de olika typerna av flygplansunderhåll jämt fördelade på de tre nordiska flygplatserna.
Mobila team
Trots ett omfattande omställningsarbete ser STS på Arlanda ljust på framtiden. Det mellantunga underhållet går med 12 miljoner kronor i vinst i år och beräknas omsätta 220 miljoner kronor.
— Ja, vi växer och jobbar intensivt med att ta hem nya kontrakt. Vår fördel ligger i att vi har resurser och hög kompetens för att klara av flera olika flygplanstyper. Därutöver kan vi erbjuda exempelvis mobila team som tar uppdrag utanför flygplatsen där det passar kunden, säger Lars-Olof Bolinder.
70 procent SAS
I början av nästa år väntas beställningarna på dagligt underhåll att gå ned, för att därefter plana ut.
— Det blir tufft till en början. Det positiva är att vi har flera stora kunder på Base-underhållet på gång.
Vinstkravet i år ligger på sex procent, något man inte når upp till. Det slutar på dryga fem procent.
Ungefär 70 procent av underhållet sker på SAS-plan. Ett policybeslut finns på att SAS-plan i första hand ska servas på STS de första åren efter bolagiseringen, dock till konkurrensmässiga priser.
Resterande 30 procent fördelar sig bland annat på flygbolagen Spanair, Boeing Capital, Viking Airline och Nordic Regional.
Huvudkonkurrenterna är Lufthansa Technics och Swissair Technics, som servar Fly Me-flottan, samt Priority Aeoro Mainenance på Arlanda med lågprisjätten Fly Nordic som kund.
Fakta:
SAS technical Services (STS) har cirka 1 000 anställda tekniker, mekaniker, plåtslagare, elektriker och tjänstemän på Arlanda. Bolaget säljer tekniskt underhåll av Boeing 737 och 767-plan, MD 80/90 samt Airbus-plan till flygbolag inom och utanför SAS-koncernen.
STS är ett självständigt dotterbolag i SAS-koncernen med 3 800 anställda och produktionsbaser i Stockholm, Oslo, Bergen, Stavanger, Göteborg, Köpenhamn och Tallinn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!