Hård JK-kritik mot Uppsalapolisen

Uppsalapolisen har på ett "flagrant sätt" satt sig över gällande regler när de beslutat om skrotning av hundratals bilar som beslagtagits i samband med trafikbrott. Det anser Justitiekanslern, som riktar mycket hård kritik mot polismyndigheten.

Uppsala2001-04-28 00:01
JK:s kritik kunde ha lett till disciplinpåföljd mot den polischef i Uppsala som 1998 fattade principbeslutet om skrotning, om inte tiden för påföljd nu gått ut. "Jag får därför nöja mig med den ytterst allvarliga kritik som ligger i det sagda", skriver JK Hans Regner i sitt beslut.
Enligt JK är det uppenbart att polismyndigheten inte haft stöd i lagen för att låta skrota bilarna innan de blivit i lagens mening förverkade. Tidigare har Rikspolisstyrelsen gjort samma bedömning, i ett yttrande över ärendet.
Principbeslutet att i vissa fall låta skrota bilar som tagits i beslag men ännu inte förverkats, fattades av Uppsalapolisen i december 1998. Bakgrunden var den långa väntetiden på ett beslut om eventuell förverkan. Enligt polisen är myndighetens kostnader för att förvara bilarna orimligt höga.
Omkring ett 60-tal fordon finns ständigt i beslag hos Uppsalapolisen. De får inte plats i polishuset utan måste garageras på andra håll.

Kräver omedelbar ändring
Genom principbeslutet fick ett polisbefäl vid godsroteln befogenhet att besluta om skrotning under vissa omständigheter. Den beslagtagna bilen måste ha ett värde under 5 000 kronor, enligt utlåtande av förordnad besiktningsman. Fordonets ägandeförhållande måste också vara klarlagt.
Eftersom fordonen ofta är i trafikfarligt skick uppfylls förverkandelagens krav för att "oskadliggöra" egendom, enligt Uppsalapolisens mening.
Polisen betonar också att det enligt praxis krävs upprepade fall av olovlig körning, eller två fall av rattfylleri under de senaste två åren, för att en bil ska tas i beslag i samband med trafikbrott.
Förra året skrotades 108 bilar av totalt 137 beslagtagna med stöd av principbeslutet. Alla utom en förklarades senare också förverkade. Det var den bilen som väckte JK:s intresse. Beslaget av bilen hävdes nämligen av åklagare, men då var bilen redan skrotad. Ägaren fick 2 000 kronor i skadestånd för bilen.
JK förutsätter nu att Uppsalapolisen omedelbart ändrar sina rutiner och i stället förvarar och vårdar beslagtagna bilar på ett tillfredsställande sätt.
JK medger dock att Uppsalafallet riktar ljuset mot ett problem för polismyndigheterna. Det bör få en rimlig lösning, anser JK, som därför gör Justitiedepartementet uppmärksam på ärendet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om