Hård förhandlare med tydliga gränser

I dagarna var hon aktuell som föreslagen samordnare för Östersjöfrågor. När UNT möter henne över en capuccino står det klart att det finns två Åsa Domeij. En offentlig och en privat. Hon vill hålla isär dem båda så mycket som möjligt, men just nu har de semester ihop.

Uppsala2005-07-23 00:00
Våren har bjudit på ett högt tempo. Samarbetet med (s) har vidgats och det märks att ett val närmar sig. Under semestern har hon än så länge hunnit med att hälsa på sina två barns farfar i Skara och en tripp till Kolmården. Nu fixar hon i köket, målar om och sätter upp kakel. Sedan är det dags för lite efterlängtad segling.
Det verkar stressigt att vara två Åsa Domeij. Riksdagsarbetet och politiken tar upp många av veckans timmar. Resten ägnar hon åt familjen.
- Det blir oftare statliga utredningar istället för skönlitteratur. Förut gick jag mycket på bio men det var länge sen sist nu.

Och ingen skidåkning blev det i vintras heller.
När hon sitter i förhandlingar vet barnens pappa att han har ansvaret för alla kvällar. Men han har också ett krävande arbete och logistiken inom familjen kräver mycket planering.
- Vi har ett enormt Excel-dokument över familjens alla tider, som tog flera timmar att få ihop.
Hemma råder jämställdhet, slår hon fast. När hon var föräldraledig med sina två barn delade hon och pappan till barnen horisontellt på ledigheten, något som hon tror kommer bli allt vanligare i framtiden.
- Vi ville uppleva barnens alla utvecklingsstadier, så vi jobbade halvtid parallellt. På så sätt kunde vi båda hålla kontakt med våra arbetsplatser också.
Men amningen då, som tycks vara den springande punkten i debatten om föräldraförsäkringen?
- För mig gick det bra att pumpa ur mjölken och använda flaska. Men det funkar inte för alla, det är så individuellt. För egen del önskar jag bara att jag hade haft en elektrisk pump när det begav sig. Det hade underlättat.

Redan 1983, bara 21 år gammal, kom åsa Domeij in i miljöpartiets politiska ledning och sin första vända i riksdagen gjorde hon 1988-91. Efter det har hon hunnit med åtta år som kommunalråd och ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden i Uppsala. 2002 valdes hon in i riksdagen igen och sitter också i miljö- och jordbruksutskottet.
I förra veckan föreslogs hon av Maria Wetterstrand som särskild samordnare för Östersjön, när miljöpartiet krävde att regeringen effektiviserar arbetet kring miljöförstöringen.
Efter semestern väntar långa arbetsdagar. Tillsammans med Yvonne Ruwaida ska hon förhandla med finansminister Pär Nuder om nästa års budget.

Det är ett tufft jobb, men nu har man inom miljöpartiet bestämt sig för att vägra sitta hela nätterna igenom och förhandla.
- Det är oseriöst att fatta viktiga beslut när man är jättetrött. Men det är också en jämställdhetsfråga.
- Förr i tiden kom gubbarna ut från en lång natts förhandlingar och lättade på slipsen och slog sig för bröstet. Det förutsatte i många fall att det fanns en partner som tog hand om hem och barn. Idag är det inte självklart att det finns en annan förälder.
Knäckfrågorna i budgeten kommer att bli flyktingpolitiken och den gröna skatteväxlingen, tror hon. Själv förespråkar hon engångsamnesti åt de flyktingar som just nu uppehåller sig i landet.

I 20 års tid har Åsa Domeij värjt sig emot att ställa upp som språkrör för miljöpartiet. Hon vill hellre specialisera sig inom enskilda områden, gärna frågor om miljölagstiftning och arbetet med ekonomiska styrmedel.
Hon tycker att språkrörsrollen är för fladdrig. Det är för mycket fläng hit och dit och den ständiga kontakten med medierna är tidskrävande.
Dessutom skulle hon föredra en modell med bara en ledare.
- Fast nu funkar det ju bra med två språkrör och uppslutningen inom partiet är god, säger hon.
Har det hänt att du avstått från ett politiskt uppdrag på grund av ditt privatliv?
- Ja, jättemånga gånger. Som politiker blir man ofta tillfrågad om uppdrag och det skulle vara omöjligt att hoppa på allt.
Politiskt är Åsa Domeij på den plats hon vill vara. Men hon skulle inte tacka nej till en ministerpost, om den erbjöds.
- Fast om man vill ha det största inflytandet kanske man inte ska bli minister, utan snarare statssekreterare. Dessutom står språkrören först i kön. Men om jag fick välja ändå skulle jag bli finansminister. Då kan man stoppa och driva på. Och alla andra ministrar skulle behöva förhandla med mig om allting, säger hon och skrattar.

PERSONFAKTA/Åsa Domeij


Yrke: Riksdagsledamot för Miljöpartiet sedan 2002.
Ålder: 43
Bor: I Funbo, öster om Uppsala.
Familj: Deltidssambo och två barn, 2 respektive 1 år.
Utbildning: Agronomprogrammet vid SLU
Favoritpolitiker: Nelson Mandela
Bäst på semestern: Att segla eller åka telemark.
Starkt läsminne: Den stora gruvstrejken av Émile Zola.
Läser varje dag: UNT.
Ser helst på tv: Mediemagasinet.
Smultronställe: Fjällnora.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om