– Det är omoraliskt, säger Süleyman Anter, tjänsteman vid gymnasiestaben i Uppsala kommun.
Fram till 15 maj pågår den så kallade omvalsperioden, och då är det möjligt att ändra sitt gymnasieval. På Uppsalas gymnasieskolor satsas det sista krutet på att locka över ungdomar från konkurrenterna.
Än så länge har mer än 350 elever valt byta, och fler väntas göra det de närmaste dagarna. Och det råder ingen tvekan om att det är värt att satsa pengar på marknadsföring. Varje elev är värd omkring 100 000 kronor per läsår, och totalt är det 2 200 ungdomar som går ut nian till våren. Vid Uppsala kommun, som står bakom nio av de tjugofem gymnasieskolorna, tror man att marknaden är mättad.
– Det är väldigt hård konkurrens om eleverna, som faktiskt blir färre och färre. Fram till 2016 räknar vi med att antalet gymnasieelever i Uppsala kommer att minska med 1 000 personer jämfört med 2009. Samtidigt har antalet gymnasieskolor under 2000-talet växt från 11-12 till 25 i dag. Jag personligen tror inte att alla 25 skolor kommer att klara sig. De stora koncernerna kommer nog att finnas kvar, men de mindre skolorna kommer att få det svårt, säger Süleyman Anter.
Hur gör Uppsala kommun för att marknadsföra sina skolor?
– Vi satsar i första hand på kvaliteten, och på att få eleverna att trivas. Men vi har ju även egna matsalar och idrottshallar till exempel. Sen har vi ju lång erfarenhet av att bedriva utbildning.
Så Uppsala kommun kommer inte att erbjuda nya elever en Ipad?
– Nej, vi tycker att det är omoraliskt. Vi ska konkurrera med utbildningarnas kvalitet. Om vi skulle köpa Ipads till eleverna, skulle de pengarna behöva tas från undervisningen och leda till lägre lärartäthet, säger Süleyman Anter.
På IT-gymnasiet i Uppsala vill man tona ner bilden av hård konkurrens.
– Det är en del elever som inte valt än, så det är klart att man vill visa upp sin verksamhet. Men det pågår inte någon dragkamp om eleverna. Vi hade ett öppet hus i lördags men något annat speciellt har vi inte, vi litar på vårt goda rykte och vår skolas höga kvalitet, säger rektor Olof Oskarsson.
Inte heller YA frigymnasium säger sig ha satsat på något annat just nu än tidningsannonser och öppet hus.
– Intresset för vårt öppna hus var väl sådär, det verkar som att eleverna redan har bestämt sig, rektor Sofi Lennartsson.
Skolan erbjuder sedan tidigare alla elever en egen dator och betalda körlektioner.