Hård arbetsmiljö i Stadshuset i Uppsala

Arbetsklimatet i Stadshuset i Uppsala har stora brister, ­anser facken. Ledarstilen är hård och kritik från personalen tystas ner. Nu vill akademiker- och tjänstemannafacken att arbetsmiljön utreds.

Uppsala2006-07-13 21:06
— Vi får mycket allvarliga signaler om klimatet på Stadshuset. Det är en sak om det bara är ett par tre stycken som hör av sig, men det här handlar om en stor mängd medlemmar så är det både allvarligt och oacceptabelt, säger Michael Walldén, vice ordförande för SKTF i Uppsala.
Det medlemmarna vittnar om är ett hårt klimat på kommunens centrala förvaltning, där den som framför kritiska synpunkter möts med nedlåtande kommentarer och i värsta fall hot om repressalier. Rädslan är så stor att man inte vågar låta facket gå vidare och ta upp problemen med arbetsgivaren.

Mer toppstyrt än tidigare
Något som bidrar till att skapa en dålig arbetsmiljö är att många i personalen upplever att organisationen blivit mer toppstyrd, säger Michael Walldén.
— Vi tycker att det är viktigt att chefer får förtroende att utöva ledarskap och inte bara vara administratörer. Det finns en stor frustration bland många chefer över att man inte har mandat att fatta beslut.
Enligt vissa källor började problemen i samband med att Kenneth Holmstedt tillträdde som stadsdirektör. Det är en bild som delvis bekräftas av Alf Karlsson, tjänstledig kommunjurist, som fram till för ett år sedan var företrädare för akademikerfacket Saco på kommunledningskontoret.
— Under lång tid var det ett öppet samarbetsklimat, där politikerna oavsett partifärg kunde vända sig till en tjänsteman för att få olika sakuppgifter. Men när Kenneth Holmstedt tillträdde som stadsdirektören bestämde han att alla kontakter skulle gå via honom. Om en oppositionspolitiker vid ett sammanträde nämnt en uppgift som han fått från en tjäns­teman har det hänt att den med­arbetaren blivit kallad till stadsdirektören och fått veta att han är illojal, säger Alf Karlsson.

Ordentlig utredning
Även Alf Karlsson upplevde att många i personalen som mådde dåligt.
— Men när man tog upp det med sin chef hände inget. Och när man tog upp saken med mig som fackrepresentant fick man kritik för man blandat in facket. Då tystnar man till slut.
Michael Walldén berättar att fackklubbarna SSR och SKTF till hösten gemensamt kommer att ta upp en diskussion med kommunledningen för att höra hur man vill komma till rätta med problemen.
— Vi skulle kunna driva ärendet ensidigt med stöd av arbetsmiljölagen, men vår målsättning är att lösa problem i samverkan med arbetsgivaren.
Det man konkret vill uppnå är till att börja med en att ordentlig utredning av arbetsmiljön på ledningskontoret genomförs.
— Kravet från personalorganisationerna kommer att bli att få ett rejäl inflytande över hur undersökningen ska gå till och hur resultaten presenteras. Det är viktigt för oss att det blir en oberoende undersökning om den ska få någon tillit från våra medlemmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om