Härbärget blir permanent

Socialnämnden i Uppsala kommun har beslutat om en tredelad handlingsplan för utsatta EU-medborgare. Insatserna delas upp i tre områden som handlar om akut nödhjälp, uppsökande informationsverksamhet och hjälp åt barn.

Handlingsplan. I den nya handlingsplanen prioriteras barns hälsa.

Handlingsplan. I den nya handlingsplanen prioriteras barns hälsa.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-06-23 18:20

Förslaget presenterades i maj när Ilona Szatmari Waldau (V) berättade om kommunstyrelsens förslag att skrota planerna på en uppställningsplats för utsatta EU-migranter. Samtidigt föreslogs att härbärget som drivs av Livets ord och Stadsmissionens dagverksamheten på Crossroads ska drivas året runt. Anledningen är att man vill skapa förutsägbarhet för människorna som är i behov av stödet.

LÄS MER: "Ingen egen plats för EU-migranter"

I förslaget föreslogs att socialnämnden skulle ta över ansvaret av driften som beräknas kosta två miljoner kronor. Det är i samband med denna utveckling av att göra dagverksamheten och härbärget permanent, som arbetet med den nya handlingsplanen om hanteringen av socialt utsatta EU-medborgare tagits fram.

Ingrid Burman är ordförande i socialnämnden och förklarar att i den tredelade handlingsplanen läggs tyngden på att garantera barns hälsa.

– Vi har lyft fram en uppsökande verksamhet som handlar om ett ganska strikt barnperspektiv. Om de följer med sina föräldrar hit eller finns här av olika anledningar måste det finnas en god omsorg för dem. Vi har en nolltolerans inför barn som tigger och deras hälsa ska prioriteras, säger Ingrid Burman.

LÄS MER: "Rykten lockar EU-migranter till Uppsala"

Än så länge är det inte fastställt när härbärget kommer att öppna i höst. Även om verksamheterna kommer att hålla öppet året runt, menar Ingrid Burman att det inte kommer vara så för all framtid.

– Det här är en plan att jobba med långsiktigt. Vi utvärderar årsrapporterna som vi får från Livets ord och Stadsmissionen som driver verksamheterna.

I handlingsplanen ingår även att socialnämnden ska etablera kontakt med verksamheterna i hemländerna för att stödja så att personer kan återvända hem.

Hur ska kontakten med hemländer fungera?

– Våra kontakter går främst via de organisationer som hjälper till att sköta driften. Vi har än inte diskuterat hur vi ska gå fram med mer direkta kontakter med organisationer och myndigheter i till exempel Rumänien och Bulgarien, men målsättningen är att dessa personer ska försörja sig i sina egna hemländer, säger Ingrid Burman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om