Orört
– Hoppas du blir nöjd med skorna. Så ses vi om fem år när du behöver få dem fixade.
Skomakaren Marcus Davidsson har precis sålt ett par mörkbruna kostymskor till Björn Svensson som behövde ett par att kunna gå på bröllop i. Vilken annan försäljare vill se sina stamkunder om fem år?
– Jag vill också att kunderna ska ta hand om sina skor så bra som möjligt, för om skorna är för slitna kan jag inte reparera dem och det är på reparationerna jag tjänar mest pengar. Så när jag säljer nya bra skor till en kund kan det bli en framtida reparationskund om några år, säger Marcus Davidsson.
I butiken som ligger på Vaksalagatan både säljer han randsydda kvalitetsskor och reparerar skor. Precis som alla reparatörer jobbar han hållbart, långsiktigt och rynkar på näsan åt slit och släng-samhället och dålig kvalitet. Bevarandet är yrkets själva essens, vilket först med de senaste årens uppvaknande kring klimatfrågan fått någon form av glamour. Innan dess var yrket ett ensamt och slitsamt kneg. Den som kan sin Astrid Lindgren kommer ihåg skomakare Snäll, en ilsken alkoholist som behandlade sin hund illa och vars hus barnen sprang förbi.
Marcus Davidsson är fjärde generationens skomakare och tredje generationens skomakarmästare. Både hans pappa och hans morfar var skomakare.
– Du behöver ha någon ingång för att välja det här yrket. Varför skulle du annars välja att laga folks gamla svettiga skor?
Själv hade han inga planer på att bli skomakare utan kom till Uppsala för att studera efter gymnasiet. Men han slarvade med pluggandet och hade efter ett år inte tagit en enda tenta. I den vevan skulle en kompis till Marcus pappa sälja sitt skomakeri på Skolgatan. Marcus hade gått bredvid sin pappa i skomakeriet på somrarna och lärt sig yrkets grunder. Så 1998, 21 år gammal, slog han upp Davidsons skomakeri.
– I den åldern tänker man ju inte så mycket, jag bara testade. Jag var nog en ganska dålig skomakare då men samtidigt helt bekymmerslös inför att ta risker.
Idag är han en av de bättre i landet och har vunnit både guld, silver och brons i SM i skoreparation. Han har kunder i världens alla hörn som skickar sina skor för reparation.
Sedan 2015 har skomakeriet funnits i den befintliga lokalen, men inredningen och utbudet andas historia. Innanför skyltfönstret står två symaskiner från 60-talet. Väggarna är täckta med en valnötsbetsad björkpanel och trägolvet som flankeras av grön heltäckningsmatta är inspirerat från skobutiken Crocket and Jones butik på Jermyn street i London.
– Jag säljer skor som kan hålla i många decennier, så jag vill att hela butiken ska utstråla ålder, kvalitet och exklusivitet. Jag gillar gamla maskiner som inredning för då knyter jag ihop hantverket, det jag gör med det jag säljer.
Även skoutbudet i butiken utstrålar klassiskt med en blick bakåt i tiden snarare än trendigt.
– De skor jag säljer är så dyra att du inte kan köpa ett par som du tröttnar på efter ett par år. För att känna att det är värt att köpa skor för mellan 4 000 och 7 000 kronor måste det vara skor du kan leva med i årtionden, och då måste de skorna vara tidlösa i modellen.
Så hur ser då framtiden ut när butiksdöden drar fram över städer, nätet sväljer allt fler kunder samtidigt som butiker som säljer just billiga saker tillverkade i Kina är de som det går bäst för?
– För mig är framtiden inga problem. Jag har ett kundunderlag som kommer ge mig jobb resten av livet.