Nannaskolans skolmatsal ”Nanna bistro” är inredd som vilken trivsam restaurang som helst. Här serveras en färgsprakande salladsbuffé, tre varmrätter, soppa och hembakat bröd. Dagens meny presenteras på en menytavla utanför matsalen. Rätterna finns också synligt upplagda på tallrikar i ett glasskåp. Två sätt att minska mängden mat som kastas.
– Om barnen vet vad som står på menyn och har en bild av hur mycket de tror sig vilja ta, minskar matsvinnet, berättar kökschef Patti Uddén.
Andra sätt är skyltar som uppmanar matgästerna att inte ta för mycket första gången, att man får gå före i kön för en andra portion och en TV-skärm med aktuell svinnmätnings-statistik.
– Vi har även smakskedar så eleverna kan provsmaka en maträtt innan de tar för sig.
Patti berättar om hur kökspersonalen arbetar för att minska sin miljöpåverkan och matsvinnet efter de 500 portioner mat som lagas dagligen.
– Vi säsongsanpassar menyn och lagar nya rätter av överbliven mat. Överblivna rotfrukter från salladsbuffén blir biffar. Bröd blir krutonger och överblivna grönsaker gör vi inläggningar av.
Innebär inte detta ett merjobb för personalen?
– Det krävs mer planering, men vi jobbar inte mer. Arbetet blir roligare och pengarna vi tjänar på minskat svinn går till efterrätt på fredagar eller glass till hela skolan.
För ett år sedan köpte köket en våg där elevernas matrester vägs.
– Barnen får en annan förståelse när de ser att en slängd potatis väger 25 gram. Varje dag får även en elev vara med oss i köket. Då lär de sig att matlagning är tidskrävande och vi får chans att skapa goda relationer. På så sätt ökar respekten för vårt jobb, vilket i sin tur minskar matsvinnet. För mig handlar vårt arbete om vad vi vill ha för medborgare i framtiden.
Eleverna Alva Winbladh och Hannah Bahrehman som båda går i klass 9 B är också de engagerade i att minska matsvinnet. De har skrivit varsin krönika på svenskan.
– Ett av mina förslag i krönikan är att laga allergivänlig vegansk mat till alla, i stället för att laga många olika rätter. På så sätt sparar man pengar och miljö, samtidigt som svinnet minskar, säger Alva.
Hannah, som är med i matrådet, sprider kontinuerligt information till klasskompisarna om vikten av att inte ta för mycket mat.
– Vi är ett kompisgäng som är vegetarianer och tänker mycket på miljön. Om vi kan minska mängden slängd mat, behöver inte lika mycket nya råvaror produceras, och då sparar vi energi, förklarar hon.
Nannaskolans rektor Henrik Ljungblom lägger stor vikt vid att skolan är elevernas arbetsplats och matsalen deras restaurang. En viktig nyckel till minskat matsvinn.
– På en vanlig restaurang är man mån om att ha en trevlig miljö för gästerna. På en restaurang skulle ingen skälla på gästerna för att de inte äter upp, och det gör vi inte här heller. Men vi ber dem ta mindre mat nästa dag.
Henrik säger att många felaktigt tror att barnen slänger mer mat om de inte gillar den.
– Vår största utmaning är att skolan lagar för god mat! Idag när det serveras köttfärssås och spagetti är det fler som tar mer än de orkar äta upp.
Han ser ockå att det finns mycket pengar att tjäna med minskat svinn.
– Vi kan höja kvalitén på råvarorna vi köper in. Dessutom får eleverna en direkt bonus nästa dag när de goda resterna kan serveras igen, i stället för att ha hamnat i soptunnan.