Det är vid Ulleråkersområdet längs Fyrisån som Uppsalabornas nya parkområde håller på att ta form. Marken har tillhört det gamla hospitalet Ulleråker och här fanns tidigare grönsaksodlingar och fruktträdgårdar, men efter att sjukhuset avvecklades på 1980-talet har grönytorna förfallit. Sedan 2017 jobbar kommunen med att återställa och utveckla parken och det senaste året har det hänt mycket.
– När Hospitalsträdgården skapades på 1860-talet planterades 500 bärbuskar och 200 fruktträd, men när sjukhuset avvecklades upphörde förvaltningen. I dag står 60 av de ursprungliga träden kvar och de har en pomolog beskurit och tagit hand om, säger Sara Rydeman, landskapsarkitekt och projektledare på Uppsala kommun.
Förutom cirka 30 olika sorters äppelträd har bland annat päronträd och körsbärsträd bevarats, och vid en del av träden kommer det att sättas upp skyltar som berättar om den historiska parkmiljön.
– Vi har tagit hjälp av kulturväxtkännare som har inventerat nästan alla träd i hela parken. Det finns många speciella träd och för den som är intresserad av växter är det en intressant parkmiljö att besöka.
I fruktträdgården har det bland annat gjorts nya sittplatser, och mycket av det som har byggts i parken är gjort på virke från de träd som tagits ner.
Lagom till midsommar stod ett utegym klart vid den gamla lindallén efter Kungsängsbron, och Sara Rydeman berättar att nästa steg blir att bygga en motorikbana för barn.
– Det är många motionärer som rör sig längs Södra Åstråket och vi ska utveckla det området så att det används ännu mer för idrott och motion.
Intill utegymmet finns boulebanor som byggdes för två år sedan och i mitten på juni öppnade en uteservering på bouleområdet.
I arbetet med Hospitalsträdgården har kommunen blivit beviljade ett så kallat LONA-projekt (Lokala naturvårdssatsningen), som finansieras av Naturvårdsverket för att stödja pollinering och biologisk mångfald. En av åtgärderna i projektet kommer vara att omvandla en stor yta åkermark till en blomsteråker.
– I Hospitalsträdgården är det fem hektar åkermark som har dominerats av vallört och varit otillgängligt. Nu kommer vi att få en blommande växtlighet som blir väldig vacker, och man kommer kunna gå i och använda hela parken, säger Sara Rydeman.
Till hösten planerar kommunen att påbörja flera nya projekt i parkområdet. Det ska bland annat skapas en gångförbindelse över åsen och en utflyktslekplats anpassad för att kunna ta emot större grupper. Parken väntas bli helt färdig cirka 2025 men är öppen för allmänheten under tiden som den växer fram.
– Alla är välkomna! Tidigare har Ulleråker varit en instängd plats och nu är första gången som man öppnar upp den till en stor och publik park. Det är verkligen en tillgång till Uppsala med en sådan stor yta och vi vill bjuda in folk till att använda den.
För två år sedan anordnades ett stort midsommarfirande i parken, och förra året passade 14 par på att gifta sig när det arrangerades drop in-bröllop.
– När Ulleråkers sjukhusverksamhet var i gång firade patienter, personal och deras familjer midsommar där. Vi vill ta med oss traditioner från parken på nya sätt och använda den till folkfester och firande, säger Sara Rydeman.