När Lill Sjöström åkte på en p-bot utanför sin arbetsplats Arlandagymnasiet, trots att hon hade tillstånd att stå där, skickade hon in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige. Där ville hon bland annat att parkeringsböter, som man fått efter att av misstag dolt sitt tillstånd, skulle kunna rivas efter en kontroll i registret över giltiga parkeringstillstånd.
Medborgarförslaget har sedan dess legat hos kommunen och väntat på att bli besvarat. I den senaste listan över förslag från invånare i kommunen, som inte besvarats trots att de funnits hos kommunen i ett år eller mer, är det det näst äldsta. Det äldsta är från mars 2007.
Totalt finns det 19 medborgarförslag som nu väntat ett år eller mer på att besvaras. Förutom de två från 2007 så finns det fem från 2008, åtta från 2009 och fyra från 2010. Enligt kommunallagen så bör medborgarförslag besvaras inom ett år.
I rättvisans namn ska man också nämna att det finns svar formulerade på några av förslagen som blivit liggande. Under kommunfullmäktiges möte i slutet av april var det tänkt att nio av de äldre förslagen skulle besvaras. Mötet drog dock ut på tiden så svaren hanns inte med.
Förhoppningsvis hinner man med dem under maj-mötet i stället, då det finns färre andra ärenden att hantera än under april-mötet. Samtidigt ska sex nya medborgarförslag anmälas under maj-mötet.
Syftet med medborgarförslagen är att ge kommuninvånare en möjlighet att kunna påverka politiken även mellan valen, enligt kommunalrådet Anders Johansson (S). Det är frivilligt för kommuner att införa dem, men om man har dem ska de hanteras som motioner, alltså förslag från politiker.
I egenskap av kommunstyrelsens ordförande har Anders Johansson (S) ett ansvar för att medborgarförslag besvaras. Han säger att det är rimligt att få svar mellan ett halvår och drygt ett år, beroende på hur komplicerat medborgarförslaget är.
– Får det stora ekonomiska konsekvenser och det inte finns pengar för det i årets budget så måste man avvakta, säger han.
En del av de förslag som har legat i över ett år i väntan på svar är inlämnade av ungdomar via ungdomsfullmäktige. Ett av förslagen går ut på att Sigtuna kommuns politiker ska ta ett större ansvar för demokratiutbildningen och ungdomsfullmäktige.
Hur ser du på att ungdomars medborgarförslag blir liggande?
– Vi kan inte göra skillnad på vem som lämnar ett förslag. Vi har många förslag som kommer från ungdomsfullmäktige som får positiva behandlingar och bifall. Man får titta på resultatet i stället för tidsaspekten, säger Anders Johansson.
Att det i vissa fall tagit upp emot fyra år att besvara vissa medborgarförslag säger Anders Johansson däremot är för lång tid.
Under de nära fyra år som gått sedan Lill Sjöström lämnade in sitt förslag om parkeringsbestämmelserna har hon inte hört något från kommunen.
– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är klart att det inte ska ta så lång tid att svara på ett sådant brev, säger hon.
Hennes förslag var dock ett av dem som var planerat att bli besvarat i april, men som inte hanns med. Svaret är redan skrivit och innebär att förändringarna som Lill Sjöström föreslaget inte går igenom. Efter nästan fyra års väntan blir svaret på hennes fråga alltså ”tack, men nej tack”.
– Den frågan har inte varit död i fyra år utan föremål för diskussion. Vi har gjort om parkeringstillstånden för att stå på kommunal mark och ändrat regelverket, så det är ett förslag som lett till förändringar, säger Anders Johansson (S).