Här vaknar ungdomarna sent

I vissa av Uppsalas stadsdelar bor de välbärgade, i andra de som har mindre pengar. En del är bortresta hela sommaren, andra åker ingenstans. UNT besöker i dag Gottsunda.

Mustafa Saado har bott i Gottsunda i 12 år. Han söker jobb varje dag.

Mustafa Saado har bott i Gottsunda i 12 år. Han söker jobb varje dag.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2009-07-20 07:01
Gottsundas unga befolkning sover. Den vaknar inte förrän långt in på eftermiddagen, påstår Mustafa Saado, som kommer släntrande på Blomdahls väg i vita foppatofflor. Här bor han med hustru och två barn och har just gått en match mot sonen på tennisplanen intill. Pojken fyller snart tolv och "han är nästan proffs."
- Han har gått flera kurser.

Varje kväll vid halv sex är det dags för tennis med vänner från Afrika, Serbien, Kurdistan. Och sedan, runt sex, blir det liv i luckan på gatans balkonger. Då har de unga vaknat, skränar och kastar pizzakartonger och flaskor från balkongerna. Säger Mustafa.
Vi blickar uppåt, men ser bara en vacker blå klematis som slingrar sig mot himlen. Men klockan är ju bara ett.
- Jag älskar den svenska sommaren, men det är fel på vissa människor i Gottsunda. De skriker, bränner bilar och kastar sig från balkongerna. Under mina tolv år har tre människor tagit livet av sig här. Jag vill bo blandat, men här är för mycket blandat.
Han säger att han aldrig träffar en svensk, att han liksom bakvägen lär sig tyda vad som händer i samhället. Om en massa grannar kommer kånkande på vattenmeloner, ja, då förstår han att det är extrapris på sådana på Willys eller Ica.

Om han skrev ett brev till någon i Libanon, landet han kommer ifrån, vad skulle han då berätta om Gottsunda?
-Att vi bor på en plats som har mycket fin natur, men som är ett litet Chicago. Att det är farligt för barnen att leka ute.
Men skogen runt Gottsunda ger honom ett lugn. Svenskarna har lärt honom tycka om skogen, säger han, och varje morgon tar han en lång promenad. Det har han gjort i tre års tid, och han säger att det är som medicin för själen.
Nu kommer hans morbror Karim promenerande från sin lägenhet. Han är klädd i en blå t-shirt med svenska kronor på, kanske för att han tycker väldigt mycket om det som är svenskt.
-Sommaren i Sverige är som paradiset, säger han.

Han kom hit till Gottsunda i augusti 1984, "från helvetet till paradiset". Helvetet var Beirut i Libanon och som statslös kurd var han en sekunda människa, säger han.
-Jag kom från det elaka folket till det snälla folket, som har respekt för människor och behandlar människor rättvist. Nu kunde han känna att det stämde som man säger: "Där jag vilar mitt huvud, där har jag mitt hem".
För en tid sedan flyttade han från Blomdahls väg till "andra sidan", till Peterson-Bergers väg. Efter 23 år fick han förtur. Han säger att nu slipper han maffian i lilla Chicago. På Blomdahls väg är det lugnt som i Örebro, trots att han inte flyttat mer än ett par hundra meter.
-Dit vill jag flytta säger Mustafa.
-Dit bort där morbror bor. På Uppsalahem säger de att de förstår det, men att det inte går. Och så säger de att de ska förbättra Gottsunda. Det ska bli lugnt här.

Mustafas hustru Amse har kommit ner till tennisbanan och bjuder upp oss på kaffe på balkongen, nu medan det ännu är lugnt och man kan höra vad man säger.
På balkongen hänger en stor affisch från Thailand. Ett lugnt hav, en fiskebåt. När Mustafa sluter ögonen på kvällen ser han havet för sin inre syn, bilden han bär med sig sedan familjen för några år sedan var där på semester.
Mustafa Saado har svårt att sova på kvällarna, för i fjorton månader har han varit arbetslös. Varje morgon går han runt till olika ställen och erbjuder sin arbetskraft, gratis om de vill. Men ingen har nappat.
-Jag går mig trött, i skogen och runt i stan.
Kaffet är svenskt, Gevalia, men smakar kardemumma. Amse lägger alltid lite kardemumma i kaffet, för det öppnar minnena, säger hon.

Sommaren för familjen Saado och morbror Karim stavas också Gottsundagipen, kolonilotterna, det lilla växthuset. Dit promenerar de, "det tar 13 minuter", och skördar bönor, tomater, löks, squash, gurka, ockra, mynta, koriander.
-Där har vi allt vi behöver för att inte dö, säger Mustafa.
Där grillar de lamm, äter tabouli, dolmar och bulgur. Så ser sommaren ut i Gottsunda när den är som bäst.
Fakta om livet i Gottsunda

Folkmängd: 9 513 personer.

Utländsk bakgrund: 50 procent.

Treårig eftergymnasial utbildning: 24 procent.

Förvärvsarbetande: 56 procent.

Medelinkomst: 189 000 kronor per år.

Arbetssökande: 13 procent.

Sjukdagar per person och år: 44,3 dagar.

Bostäder: 82 procent är lägenheter.

Familjer med bil: Knappt 40 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om