Här utbildas halkbekämparna

För tredje året i rad utbildar Handikappföreningarnas Samarbetsorgan Uppsala (HSO) halkbekämparna inom kommunen. Under veckan får de prova på några av de hinder som handikappade möter dagligen vintertid.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2015-09-30 12:51

Uppsala kommun tar vara på ismaskinernas snörester. Snön som blir över efter att isen spolats fördelas ut vid olika stationer bakom ishallarna i Gränby. En tillfällig övergångsstolpe har fått en 20 centimeter hög snöhög vid roten och en rullstolsramp har täckts med snöslask. Det är Handikappföreningarnas Samarbetsorgan Uppsala (HSO i Uppsala kommun) som i samarbete med Uppsala kommun informerar snöröjare och halkbekämpar om de hinder som handikappade möter vintertid. Fredrik Larsson är ordförande för HSO i Uppsala kommun, det är andra året som han är med och utbildar de kommunanställda. Ungefär 100 personer väntas gå utbildningen.

– Det är en uppbyggd miljö som till mångt och mycket speglar de svårigheter som vi utsätts för under vintern. Min uppfattning är att den här utbildningen verkligen gör skillnad, säger Fredrik Larsson.

Fredrik Larsson, som själv är synskadad, berättar om några av de vanligaste problemen han får möta.

– Ofta bildas det snöhögar runt övergångsstolparna vilket innebär att man inte kan trycka på knappen eller hitta rätt riktning över övergångsstället. Samma sak gäller vid busshållsplatserna där det kan vara svårt att hitta rätt, säger han.

Vad får ni för reaktioner här under utbildningen?

– De som får testa att ta sig fram i snön utan att se något brukar ofta bli överraskade över hur pass beroende de är av andra att ta sig fram, säger Fredrik Larsson.

Håkan Larsson har precis provat att gå en slalombana täckt av snö med ögonbindel och blindkäpp. Han tycker att utbildningen är väldigt givande.

– Det är jättebra! Själv kör jag lastbil, men det är så mycket man inte tänker på som man lär sig här. Det är nyttigt, säger han.

Hans Richter har hand om stationerna där halkbekämparna får prova på att ta sig fram med rullstol. Han tycker att upplevelseutbildningen har visat sig vara framgångsrik.

– Det är imponerande att kommunen tagit det här initiativet – bara det att man tar tillvara på snön som annars bara smälter bort är en toppenidé, säger han.

Skulle du säga att snöröjningen blivit bättre sedan man började med den här utbildningen?

– Ja det tycker jag, det har gett resultat, säger Hans Richter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!