"Här uppmuntrar man till cykling"

Under Cykeldagen informerades det om trafiksäkerhet och att man vill bli landets bästa cykelstad. Men hur målet ska uppnås presenteras först nästa år.

Oscar Forss, Kristina Stavlind och Teresa Uggla Kerrou från Uppsala kommun var på plats i Blåsenhus under torsdagen för att informera om cyklande och satsningen att bli landets bästa cykelstad.

Oscar Forss, Kristina Stavlind och Teresa Uggla Kerrou från Uppsala kommun var på plats i Blåsenhus under torsdagen för att informera om cyklande och satsningen att bli landets bästa cykelstad.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-11-19 22:07

En omkringvinglande student hör kanske inte till en av dem mest ovanliga synerna i Uppsala. Men att stöta på det mitt på dagen, en trappa ner i campus Blåsenhus och omgiven av en grupp skrattande åskådare, är som tur var inte praxis. Här har besökarna på Cykeldagen via ett par "promilleglasögon", fått testa på hur svårt det är att gå en rak linje under berusade omständigheter.

– Folk drar naturligt till vänster när de är fulla. Varför vet jag inte, men så är det, säger Ronnie Alsén från Uppsala universitet, som sköter uppvisningen.

Testet var en av flera aktiviteter på Cykeldagen. Ett samarbete mellan Uppsala kommun, Länsförsäkringar och Uppsala universitet. Här skulle stadens studenter få reda på vad som krävs för att cykla säkert, men också få information om kommunens satsning på att till 2018 göra Uppsala till landets bästa cykelstad.

– Uppsala ligger högt i toppen av cykelutveckling i Europa. Här uppmuntrar man till cykling och det är dyrt att parkera bilen, säger studenten Therese Engwall.

Kompisen Johanna Simonsson tillägger:

– När jag cyklar här så har jag bilar bredvid mig, men jag har inte kontakt med dem. Man kan cykla parallellt med bilarna, säger hon.

Tillsammans läser de hållbar utveckling, där cyklande och planeringen kring det ingår i deras utbildning.

Hur kan Uppsala bli Sveriges bästa cykelstad?

– Kanske med vägar som bara är till för cyklister, utan några bilar. Det skulle också fungera om man säljer in idén att man kan använda transportcyklar när man köper lite mindre saker från Ikea, säger Johanna Simonsson.

– Jag tycker att det redan är bra, men cykelvägen där jag bor kunde väl ha lite färre gropar och fler lampor, säger Therese Engwall och skrattar.

Under dagen har besökarna också kunnat lära sig om cykelsäkerhet och vandrat på en jättelik karta över stadens alla cykelrelaterade trafikobjekt, som vägar och luftpumpar. Trafikplaneraren Oscar Forss har pratat med studenter hela dagen.

– Vi har pratat högt och lågt om cykling. Mycket om hjälm, några säger att de väljer bort den för frisyrens skull. Många har gått runt i kartan och de har sagt att de vill ha mer separering vad det gäller trafiksätten, berättar han.

Men under Cykeldagen låg fokuset mer på hur man som cyklist kan hålla sig säker i trafiken. Lösningar för hur kommunen tänker uppnå stämpeln som bästa cykelstad är något som presenteras först efter årsskiftet, då handlingsplanen uppdateras med svar från den enkät som cirkulerat under hösten.

Fakta Cykelstad

Kommunen vill att Uppsala ska utses till landets bästa cykelstad 2018.

17 augusti till 30 september har Uppsalaborna kunnat delta i en enkät för att ge tips och motiveringar till hur cyklandet kan förbättras.

UNT har tidigare skrivit om problemen som många Uppsalacyklister har i stan. Bland annat säger sig tillfrågade ha problem med krångliga överfarter och oklara skyltar och vägmarkörer.

Kommunen tänker presentera sin uppdaterade handlingsplan för cyklandet efter nyår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om