Här testas fötter på löpande band

Löpartrenden intar landet med stormsteg. Försäljningen av joggingskor växer stadigt. Till Gå- & Löpkliniken kommer både elitmotionärer och gående pensionärer för att få just de skor deras fötter behöver.

Erik Ljunggren är ortopedtekniker och hjälper sina kunder att sko sig rätt.

Erik Ljunggren är ortopedtekniker och hjälper sina kunder att sko sig rätt.

Foto: Katarina Strömgren

Uppsala2011-02-28 12:59

Precis invid skyltfönstret står löpbandet. Den som vill ha rätt skor kliver helt enkelt upp, iklädd enkla testskor, och så börjar bandet rulla: först i gåfart, sedan blir det jogga av, allt medan filmkameran i fothöjd förevigar det hela.
Det går definitivt en löpartrend genom landet. De stora tävlingarna slår deltagarrekord och försäljningen av sportartiklar ökade med tio procent 2009 jämfört med tidigare år, enligt Handelns utredningsinstitut. Det är klart bättre än handelns utveckling i stort.

Joggingturen på bandet visar att undertecknad har samma inåtlutande fötter som 80 procent av befolkningen. Pronation heter det på fackspråk. Det, förklarar ortopedteknikern Erik Ljunggren, kan ge knäproblem eller ömmande benhinnor. UNT-reportern har inte märkt av något sådant – har kanske inte sprungit mycket nog?
– Haha, det är inte alla som får problem, fastän det kan se ganska illa ut. Jag har en gammal släkting som springer mycket och alltid i gamla skor. Han har inga som helst problem och då ska man inte gå in och ändra något.

Men om man får ont är väl utprovade skor ett första steg, som hjälper de flesta. Ortopediska inlägg är först nästa steg. Löpartrenden till trots är företagets största verksamhet de ortopediska fotbäddarna. Här är kunderna snarare patienter. När fotvalv och fotleder, människans naturliga stötdämpare, inte klarar sitt jobb kan smärtor ofta nå långt upp i ryggen.
– Vi kan göra 40-50 inlägg på en dag, till alla möjliga människor, men väldigt mycket verkstadsarbetare, vårdpersonal och frisörer, förklarar Erik Ljunggren.

På senare år har försäljningen av fotriktiga promenadskor också ökat och där är kunderna ofta pensionärer.
Det finns några mycket tydliga högsäsonger i branschen: Aerobicsskorna är nyårslöftet, januari-februari. Löparna kommer in så fort asfalten tittar fram efter snösmältningen. Och så inläggen, stora året om, men med toppar en vecka före och efter Stockholm maraton och Lidingöloppet.

De skor som säljs på Gå- & Löpkliniken kostar en slant och de bör de få göra, menar Erik Ljunggren. För landets löpare är redskapskostnaden låg, så nog bör man kosta på sig bra skor, tycker han.
Att inlägg och specialskor säljer som smör just nu, under 2000-talet, beror nog mest på att det är nu teknologin och kunskapen finns, tror Erik Ljunggren.
– Det hade nog funkat på 70-talet också, när det var löparboom förra gången. Men då fanns inte alla dessa skor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om