Unga sommarjobbare startar företag

Att starta företag blir till sommarjobb genom programmet Rookie Startups Summer Entrepreneur i Uppsala. Över 100 ungdomar har fått möjligheten till att starta och driva företag under sommaren.

Molly Vasberg är projektansvarig för Rookie Startups Summer Entrepreneur i Uppsala. Tidigare har hon själv varit deltagare.

Molly Vasberg är projektansvarig för Rookie Startups Summer Entrepreneur i Uppsala. Tidigare har hon själv varit deltagare.

Foto: Marcus Mylläri

Uppsala2024-07-11 16:30

Nyheten i korthet

  • Över 100 ungdomar i Uppsala har deltagit i programmet Rookie Startups Summer Entrepreneur, där de får möjlighet att starta och driva egna företag under sommaren.
  • Programmet syftar till att utveckla ungdomarnas entreprenöriella förmågor och person, snarare än att alla ska bli entreprenörer, säger programansvarige Molly Vasberg.
  • Deltagarna får även chansen att vinna titlarna ”Årets RS-företag” och ”Årets pitch”, med 8 000 och 2 000 kronor i potten, vilket kan vara en fördel i framtida jobbansökningar.

– Syftet är inte att alla ska bli entreprenörer, utan snarare att ungdomarna får utveckla sina entreprenöriella förmågor, säger Molly Vasberg, som är programansvarig för Rookie Startsups (RS) i Uppsala.

Så trots att programmet i praktiken går ut på att starta ett företag, ligger fokus främst på ungdomarnas personliga utveckling.

– Det man sedan lär sig genom att starta och driva ett företag under en sommar är lärdomar man kan ha användning för resten av livet. Oavsett om man blir entreprenör eller inte, säger Molly Vasberg.

Programmet har sin bas på Ekonomikum. Inne i universitetsbyggnaden hörs röster från ungdomar. De övar på att pitcha inför vad som komma skall: Deltagarna kommer få framföra sina företags- och affärsidéer inför varandra och en jury.

undefined
Amal och Yamina bubblade av skratt när det var dags för plåtning.

En jury som ska utnämna vinnarna av ”Årets RS-företag” och ”Årets pitch”. I potten ligger, bortsett från äran, prispengar på 8 000 respektive 2 000 kronor.

– Det skulle vara stort för oss att vinna, säger Yamina Zaza, som tillsammans med Amal Hneif startat ett företag.

Duon förklarar att det inte bara är pengarna som lockar utan även möjligheten till att ha med utmärkelserna i framtida jobbansökningar.

Deras företagsidé är sprungen ur klädbutikers provrum och fastklistrade tuggummin.

– Vi visste först inte vad vi skulle göra, men sen en gång innan RS, när vi var ute och shoppade kläder, så pratade vi om att någon borde göra något åt draperierna i provrummen, säger Yamina, och Amal fyller i:

– Ja, för det brukar alltid finnas glipor, både på sidorna och i mitten... Och det känns obekvämt att folk kan kolla in. Vi noterade även fastklistrade tuggummin i provrummen – det såg ut som att någon försökt stänga glipan med hjälp av dem. 

De bestämde sig för att hitta en lösning.

undefined
Bildbevis på fastklistrade tuggummin i ett provrum – som gav upphov till företaget Gap fix.

Några veckor senare heter deras företag Gap fix och produkterna har sålt slut. Kunderna har främst bestått av klädbutiker och hotell. Produkterna har tjejerna gjort för hand av gamla jeans, magneter, tejp och krokar.

Efter sommaren börjar Yamina och Amal sitt andra år på gymnasieskolan Procivitas i Uppsala.

– Vi tror att vi kommer driva vidare Gap fix som UF-företag då, säger Yamina.

Utanför centralstation står Erik Lindström och säljer handmålade 3D-printade modeller med sitt livs första företag. Det han vill få ut av företagandet stämmer överens med programmets syfte.

– Jag har drömt om att starta företag sedan lång tid tillbaka och alltid tyckt om att skapa och vara kreativ, men nu vill jag mest lära mig saker och samla erfarenhet för framtiden, säger han.

undefined
Erik Lindström tillverkar och säljer 3D-printade modeller som han designat och målat själv genom sitt företag Boredecore.

Det var när Erik som sjuåring började lära sig om spelprogrammering som intresset för att skapa och drömmen om att starta eget väcktes.

Men i dagsläget kändes tillverkning och försäljning av 3D-printade modeller som ett lättare sätt att få erfarenhet som företagare. Eftersom det är enklare att nå ut med en färdig fysisk produkt, än med ett dataspel, förklarar han.

Eriks 3D-modeller består för tillfället av ett antal stridsvagnar och ett och annat djur.

– Jag gav en stridsvagn till min kusin som studentpresent och kom på att ”jävlar, jag är typ halvt bra på att måla stridsvagnar”.

Han betonar dock att han även tar emot personliga beställningar.

– Man kan beskriva det man vill ha utskrivet så designar och målar jag det enligt beskrivningen.

undefined
En av Eriks skapelser – en stridsvagn omgiven av törnbuskar.
Rookie Startups

Rookie Startups grundades 2008 i Uppsala av Alexander Werdi och Fredrik Hjorth som då hade tagit studenten från Linnéskolan. Sedan dess har företaget utvecklat unga individer med entreprenörskap som metod. Idag är de Sveriges största leverantör av sommarjobb.

Sommarjobbarna får 2 000 kronor som startkapital och allt de tjänar in genom företagen. I Uppsala kommun pågår sommarjobbet under tre veckor.

Programmet RS Summer Entrepreneur finansieras av Uppsala kommun. 

Källa: Rookie Startups

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!