Gula stigen, mellan Studenternas IP och Skarholmen, och Fjällnora friluftsområde öster om Uppsala tillhör de mest besökta naturområdena i Uppsala kommun. Båda föreslås bli naturreservat, med särskilda krav på skötsel och med regler för att skydda naturen. Listan över tillåtna och otillåtna åtgärder i ett naturreservat är lång och även privata markägare måste rätta sig efter de bestämmelser som införs.
När det gäller Gula stigen pekar kommunen på att det rör sig om en unik sträcka, åtta kilometer lång, med nästan helt sammanhängande natur som på många platser går direkt intill bebyggelse. Närheten till nya bostadsområden i Ulleråker, Rosendal och Gottsunda gör stigen speciellt betydelsefull, enligt kommunen.
Särskilt skyddsvärda naturtyper och livsmiljöer ska värnas, bland annat genom förbud mot exploatering, avverkning och skogsbruk. Enligt förslaget till skötselplan finns behov av nya rastplatser, toaletter och entréer till området. Miljön längs Gula stigen spelar enligt kommunen en viktig roll för den rödlistade cinnoberbaggen och andra arter som gynnas av döende och döda träd. Men i området finns också invasiva arter, främst silvergran, häggmispel och tysklönn, som kan behöva bekämpas.
För Fjällnoras del behövs enligt kommunen ett skydd för att säkra tillgängligheten och hindra exempelvis exploatering eller konventionellt skogsbruk som kan skada området. I Fjällnora finns en relativt stor andel gammal skog, över 100 år. På vissa platser finns tall och gran som är 250 år gammal men på senare år har grandöden, i form av torka och granbarkborrar, drabbat även Fjällnora.
En mindre del av marken i det planerade reservatet i Fjällnora är privatägd. Innan ett beslut om naturreservat kan fattas måste kommunen antingen komma överens om ersättning till markägarna eller inköp av marken. Samtidigt kan kommunen få ersättning från staten för reservatsbildningen.
Kommunalrådet Rickard Malmström (MP), med ansvar för miljöfrågor, anser att naturreservaten är viktiga för att säkra människors tillgång till grönska och friluftsmöjligheter:
– I en växande stad är den gröna infrastrukturen lika viktig som annan infrastruktur. Naturreservat är det verktyg kommunen har för att säkra tillgången till grönområden och skydda dem mot utbyggnad.
Hur märker besökare att områdena blir reservat?
– Vi kommer att vidta åtgärder för att det ska bli ännu mer attraktivt att vistas där, säger Rickard Malmström.
I sju naturreservat i länet har länsstyrelsen nyligen avrått från besök. Granar som angripits av granbarkborre anses utgöra en fara för besökare. Enligt myndigheten kommer det dröja flera år innan alla riskträd fallit och stigarna kan röjas upp, men enligt Rickard Malmström kommer liknande rekommendationer inte att införas i de kommunala reservaten.
När förslaget om naturreservat längs Gula stigen antogs i plan- och byggnadsnämnden reserverade sig M, C och KD som anser att ärendet hastats fram:
– Det har varit ett snabbt arbete där man inte kommit i mål med alla detaljer. Ett naturreservat är inte alltid bästa valet för ett område och det finns ingen som har planer på att bygga eller göra något annat längs Gula stigen, säger kommunalrådet Therez Almerfors (M).
Planen på naturreservat i Fjällnora stöds även av oppositionen. Förslagen är nu på samråd hos markägare, grannar och myndigheter som får lämna sina synpunkter.