Här kan alla vara med och odla och få nya vänner

En anonym gräsmatta i Kåbo har fått nytt liv och här samlas nu människor för att arbeta med marken och umgås. På höstens skördefest kan de kalasa på vad jorden gett.

Ett universitetsanknutet projekt kallat The Campus Garden. Odlingen handlar om mer än att få fram grönsaker och bär. I grunden finns idéer om klimatarbete, återvinning och inte minst gemenskap.

Ett universitetsanknutet projekt kallat The Campus Garden. Odlingen handlar om mer än att få fram grönsaker och bär. I grunden finns idéer om klimatarbete, återvinning och inte minst gemenskap.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2021-07-13 05:00

Vad händer här?

Den som brukar passera Villagatan vid de lokaler som tidigare rymde växtekologiska institutionen har kunnat se hur tomten förvandlats under våren. På den 2 200 kvadratmeter stora gräsmattan har det anlagts flistäckta gångar som ringlar mellan odlingsbäddarna. Här spirar idag morötter, lök, majs, jordgubbar och mycket annat matnyttigt. I ett hörn av trädgården prunkar ett hallonsnår, det finns även planer på träd för bland annat nötter och persikor. En bit bort står ett tjugotal surrande bikupor vars invånare sköter pollineringen.  

Det hela är en del av ett universitetsanknutet projekt kallat The Campus Garden. Odlingen handlar om mer än att få fram grönsaker och bär. I grunden finns idéer om klimatarbete, återvinning och inte minst gemenskap.

– Vem som helst är välkommen att odla och arbeta med jorden. Det går också bra att bara titta förbi och ta en fika, berättar Otilia Björndahl Joao, en av de båda projektledarna. 

undefined
"Ett mål med det odlingsarbete vi gör tillsammans är att skapa medvetenhet kring klimatfrågan". Det säger Otilia Björndahl Joao, en av projektledarna vid Campus Garden.

Hittills har ett 60-tal personer varit med och jobbat på The Campus Garden. Det handlar om allt från studenter och kringboende till allmänt odlingsintresserade Uppsalabor. En hel del av det som växer kommer från frön och plantor som deltagarna tagit med sig.

Det hela började med att Otilia Björndahl Joao och den andra projektledaren, Sagnik Sinha Roy, ansökte om pengar från Uppsala universitet för projekt med kopplingar till klimatfrågan. Båda arbetar på Geocentrum vid universitet.

– Bland annat vill vi visa hur man kan minska sitt ekologiska fotavtryck och vi sysslar därför mycket med återvinning, berättar Sagnik Sinha Roy. Där borta finns till exempel lastpallar som blivit staket och istället för att köpa in stenplattor att gå på har vi sågat upp ett dött träd på platsen och lagt ut i träskivor i gångarna.

undefined
"Vi är stolta över att vi inte köpt in så mycket nya redskap och annat utan istället satsar på återanvändning". Det säger projektledaren Sagnik Sinha Roy.

I tankarna bakom The Campus Garden ingår även att skapa möten mellan människor.

– Genom att tillsammans arbeta med odling kan man öka medvetenheten kring klimatfrågorna, säger Otilia Björndahl Joao.

Deltagarna kommer från en rad länder och när projektet ordnat knytkalas har det gått att smaka på mat från flera hörn på jorden

Närmast finns planer på en biokväll i trädgården och till hösten, när grönsakerna och bären mognat, väntar en stor tillställning.

– Då ska vi ha skördefest och bjuda på mat från allt som vuxit här, säger Sagnik Sinha Roy.

undefined
Hittills har ett 60-tal personer varit med och jobbat på Campus Garden. En av dem är kocken Joy Lee från Spanien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!