Frysboxarna står på rad i biobankens källare. De flesta ser ut som vanliga frysboxar men displayerna visar på minus 80 grader. Så låg temperatur kräver läkemedelsbolaget Pfizers covid-19-vaccin för att inte förstöras. Pfizer ska leverera 4,5 miljoner doser till svensk sjukvård så specialfrysar är ett måste.
– Vi hade två helt nya frysar som ingen använt. En av dem kommer Region Uppsala att få disponera under hela nästa år för att förvara vaccin i. Det var tur att vi beställde skåpen. Leveranstiden i dag ligger på tolv veckor på grund av ökad efterfrågan. Alla behöver frysar som klarar minus 80 grader, säger Anna Beskow som är chef för Uppsala biobank.
Frysen är i två våningar och beräknas rymma runt 80 000 vaccindoser. Men Anna Beskow tror att halva skåpet kommer att räcka.
– Vaccinet ska levereras i portioner om 20 000 doser per gång och sedan distribueras ut. Så vi räknar med att det aldrig kommer att vara helt fullt, säger hon.
När Anna Beskow tar på sig handskarna och öppnar dörren tränger en iskall grå kyldimma ut ur frysen. Ett tjockt lager rimfrost täcker två innerdörrar. Bakom dem finns hyllorna där vaccinet ska förvaras.
– Den första leveransen ska komma någon gång under januari. Då är vaccinet förpackat i kolsyreis. Hur det ska transporteras vidare vet jag inte idag. I ett vanligt kylskåp håller det sig i fem dagar. Jag räknar med att man kommer att hämta vaccin här minst en gång i veckan, säger hon.
Ett stycke bort står ett liknande skåp med blodprover från flera hundra covid-19-patienter. Patienterna har vårdats på Akademiska sjukhuset och proverna sparas för framtida forskning om viruset.
Uppsala biobank är en gemensam biobank för Region Uppsala och Uppsala universitet. Här förvaras främst blodprover men också urin- och avföringprover från 1 000-tals patienter med olika sjukdomar. Alla prover är nedfrysta i 80 graders kyla för att klara långlagring. Banken växer stadigt med nya forskningsprojekt som kräver nedfrysta prover.
– Vissa prover har legat här sedan början av 2000-talet. De tillhör olika forskningsprojekt kring hjärtsjukdomar och cancer. Tanken är att forskarna ska kunna ta fram proverna för att göra nya jämförande studier allteftersom forskningen gör nya framsteg.
De kan också användas i vården av sjuka patienter.
– De är prioriterade, säger Anna Beskow.