Grustäkten norr om Uppsala kan bli ny hemort för en av de mest hotade fågelarterna i Uppland. I bästa fall kan området stå färdigt för inflygning redan våren 2014.
Fågeln med ett av den svenska fågelfaunans vackraste namn – ortolansparven – har de senaste decennierna fått kämpa i hård motvind för sin överlevnad. Jordbrukets omvandling och förlusten av öppna landskap har gjort det svårt att hitta häcknings- och födoplatser i Mellansverige. Tidigare generationers användning av giftiga bekämpningsmedel har slagit hårt mot fågeln.
Minskningen av beståndet är dramatisk. I Uppland beräknas 90–95 procent ha försvunnit de senaste trettio åren. I Uppsala kommun har antalet häckningslokaler minskat från flera tiotal till bara en enda på 25 år. I sommar häckar förmodligen bara ett par på den enda platsen. I länet har den ett någorlunda starkt fäste enbart i Enköpingstrakten, där åtgärder genomförts för att värna beståndet, men ornitologerna kan tydligt se hur antalet observerade fåglar fortsätter att minska.
Nu hoppas Upplands ornitologiska förening tillsammans med länsstyrelsen i Uppsala län och Uppsala kommun kunna skapa en liten oas för den skönsjungande fågeln med den olivgröna hjässan. En sedan länge nedlagd grustäkt någon halvmil norr om staden kan bli ny favoritplats för både ortolansparven och en rad andra smådjur som trivs i öppna landskap och gillar att sätta fötterna i varm solbelyst sand.
– Vildbin, bibagge och mindre blåvinge är några andra djur som också gynnas av den här miljön, tillsammans med blommor och andra växter som trivs på mager mark, berättar Mia Agvald-Jägborn, naturvårdsplanerare på Uppsala kommun.
Av den gamla täkten syns i dag mest gropen i marken, täckt av lågväxande gräs och örter utan stora anspråk på näring eller fukt. Platsen är igenväxt med täta grupper av barrträd, rönn, sälg och buskage som tagit över sedan grävmaskiner och lastbilar försvunnit. Planen är nu att de flesta stora träd tas bort samtidigt som marken grävs om eller harvas, för att på så sätt återskapa sand- och grusmiljön. Enstaka träd och buskar sparas, bland annat sälg vars pollen är ett viktigt födotillskott för många insekter under tidig vår.
– Här fanns ortolansparvar som bildade revir till för omkring 20 år sedan, sedan växte området igen så mycket att det inte längre var gynnsamt. Vi bedömer att förutsättningarna är goda för att med relativt enkla medel återskapa en miljö som fågeln ska trivas i, säger Petter Haldén från Upplands ornitologiska förening, som även arbetar för att få fler lämpliga häckningsmiljöer för ortolansparven i kärnområdet norr om Enköping.
Inte långt från det gamla grustaget finns ortolansparvens enda kända häckplats i Uppsala kommun, så fågeln har kort flygväg till den nya lokalen. Skulle inflyttningen ändå inte ske spontant så finns dessutom möjligheten att locka med fågelvärldens svar på bostadsmäklarnas homestyling – några högar med havre. Det brukar göra susen, konstaterar Petter Haldén.
Kommunen äger marken och förhoppningen är att röjnings- och markarbetet ska finansieras via EU-stöd för restaurering av särskilt utvalda miljöer. Projektet beräknas kosta totalt knappt 250 000 kronor och arbetet med att återskapa grustaget kan starta i höst om kommunen får klartecken för sin ansökan om stöd.