Här startar unikt byggprojekt – första i Sverige

Ett Sverigeunikt byggprojekt drar igång i Sala backe i Uppsala. "Det känns fantastiskt roligt", säger arkitekten som vunnit Uppsala kommuns tävling om att få bygga på marken.

Byggnaderna kommer rymma en mångfald av bostadstyper och storlekar, enligt arkitektbyrån. Här är en skiss på hur det kan se ut.

Byggnaderna kommer rymma en mångfald av bostadstyper och storlekar, enligt arkitektbyrån. Här är en skiss på hur det kan se ut.

Foto: Kaminsky Arkitektur

Uppsala2023-10-18 11:00

Lera är visserligen ett av världens äldsta byggmaterial. Men ändå är det vad som gör att lägenhetshuset i Sala backe bryter ny mark när byggandet drar igång. För första gången genomförs ett storskaligt byggprojekt i Sverige – där materialet är just lera. 

– Det har prövats i liten skala i villor, men det är Sverigeunikt att göra det i ett så stort hus, säger Joakim Kaminsky på arkitektbyrån Kaminsky Arkitektur.  

undefined
Joakim Kaminsky är arkitekt på Kaminsky Arkitektur. Byrån är baserad i Göteborg och Stockholm.

Huset, som väntas rymma runt 200 lägenheter, ska byggas helt utan gips, stål och betong – i stället används halm, trä och lera. Att man använder sig av de materialen – och framför allt att man byter ut betong mot trä – gör att klimatavtrycket beräknas bli mer än hälften så litet som medelvärdet för flerbostadshus, enligt Joakim Kaminsky. Han säger att det var en viktig del i varför arkitektbyrån vann markanvisningstävlingen, där Uppsala kommun valde ut vilken aktör som får rätt att bygga på marken.    

Nu ser Joakim Kaminsky fram emot att få börja jobba i Uppsala.   

– Det känns fantastiskt roligt. Både att få göra något bra för miljön och skapa något som driver utvecklingen framåt, och att få göra något för första gången. Det är spännande och sporrande som arkitektbyrå.   

undefined
Byggnaderna kommer rymma en mångfald av bostadstyper och storlekar, enligt arkitektbyrån. Här är en skiss på hur det kan se ut.

Men att lera är en viktig del av lägenhetshuset kommer knappast att märkas utifrån. Det är de interiöra ytskikten som kommer bestå av lerskivor som armeras med lin, och får en finish av lerputs. Lerskivorna ersätter gipsskivor och än så länge finns det ingen som tillverkar dem i Sverige, troligen kommer de behöva levereras från Tyskland.   

– Kanske kan det här också få någon att ta steget till att börja tillverka lerskivor i Sverige. Jag tror definitivt att det kommer bli vanligare att bygga på det här sättet i framtiden, säger Joakim Kaminsky.   

Kaminsky Arkitektur genomför projektet tillsammans med ETC Byggentreprenad AB och ambitionen är att huset ska stå klart någon gång under 2025. Marken finns i Östra Sala backe, ett område som ligger knappt två kilometer från Uppsalas stadskärna och som länkar samman Årsta och Sala backe. Huset kommer även att ha solceller installerade och man räknar med att kunna producera dubbelt så mycket energi som husen och de boende förbrukar per år.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!