Nedanför de nybyggda höghusen vid Fyrisvall i Luthagen har kommunen jobbat hårt. Stora grönytor har anlagts där blommor och buskar står planterade. Mitt i allt finns dessutom en volleybollplan och precis nedanför den, utmed åkanten, ligger en liten sandstrand. En bit bort står stora träbryggor med stegar som går ner i vattnet. Ett vatten som många badar i men som ingen vet kvalitén på.
– Vi har inte mätt vattenkvalitén där för det ska inte vara en badplats, säger Gunnel Edoff, miljöinspektör på kommunens miljökontor.
I dag har kommunen en allmän badplats längs med Fyrisån – Storvad i Gamla Uppsala. Här har vattnet flera gånger visat sig otjänligt. Fyrisvall ligger närmare Uppsalas centrum samt stadens industrier och bilvägar, vars avfall riskerar att rinna ner i ån.
– Vattenkvalitén i Fyrisån är lite osäker. Innan man har testat det och försäkrat sig om att vattnet verkligen är okej så skulle jag avråda från att hoppa i, säger Gunnel Edoff.
Det som kan dölja sig under ytan är olika sjukdomsframkallande bakterier. I bästa fall leder bakterierna bara till magont men en större kallsup kan innebära ett längre insjuknande.
– Det beror ju på hur mycket man får i sig. För barn och ungdomar som kanske hoppar och dyker i är det ju lätt att råka svälja vatten, säger Gunnel Edoff.
Sven-Erik Asp, projektledare på kommunens gatu– och trafikkontor, har varit med i planeringen och utförandet av Fyrisvalls nya utseende. Han poängterar att det inte är en badplats.
– Det är en gestaltning där det handlar om att få känslan av att vara på en sandstrand. Det är två solbryggor där man kan sitta och meditera och kanske fiska om man vill det. Stegarna är livräddningsstegar, säger han.
När Sven-Erik Asp, kommunen och allmänheten invigde de nya broarna som går över ån vid Fyrisvall i förra veckan var många på plats. Och flera uppsalabor passade då på att ta ett svalkande dopp. Men Sven-Erik Asp informerade inte de badande om att Fyrisvall inte är en badplats och att vattnet kan vara dåligt.
– Det är ju upp till var och en om de vill hoppa i. Man dör inte av knall och fall, säger han.
Några förbuds– eller varningsskyltar om att vattnet kan vara ohälsosamt och att bryggorna och stranden inte är till för bad finns det inga planer på.
– Då skulle vi ju behöva ha det längs hela ån. Vi har märkt ut de platser som är allmänt bad och där kontrollerar vi vattnet. De platserna kan vi svara för, säger Sven-Erik Asp.
Här ska du inte bada
En sandstrand och två bryggor med stegar ner i vattnet. Kommunens nya playa vid Fyrisvall lockar många till ett dopp. Men det var långt i från planen. – Jag skulle avråda från att bada där, säger Gunnel Edoff på miljökontoret.
Vilma Heimer har hoppat i från bron flera gånger under torsdagen.
Foto: Nina Leijonhufvud
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!