Här ska det bli andra bullar

Ett toppmodernt bageri håller på att ta form i Librobäck industriområde. Det är omstridda Skuttungebagarn som storsatsar för framtiden och hoppas på många nya arbetstillfällen i Uppsala.

Åke Branzell är en av ägarna av Skuttungebagarn som flyttar til Librobäck.

Åke Branzell är en av ägarna av Skuttungebagarn som flyttar til Librobäck.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2009-02-20 08:56
- Jag har lagt ribban extremt högt för det här bygget. Vi står rustade en lång tid framöver, säger Åke Branzell, en av Skuttungebagarns ägare och den nya anläggningens upphovsman.

Det har stormat en del kring Skuttungebagarn de senaste åren. Bristande hygien i den gamla anläggningen, där det tidvis saknades tillgång till varmvatten och kommunens inspektörer hittade spår av möss har lett till flera nedläggningshot från miljökontoret och negativ publicitet för företaget. Med nya lokaler och ett grundligt arbete för att säkerställa hygien och arbetsmiljö hoppas man nu på en omstart.
- Det är klart att alla skriverier har skadat oss och visst känns det som en revansch. Här är allting minutiöst planerat och det ska inte finnas några som helst frågetecken, säger Åke Branzell.

Han har varit med att planera bygget från början. Med sin bakgrund i byggbranschen är skapandet av Skuttungebagarns nya bageri och konditori ett drömprojekt. Varje detalj, allt från den självförsörjande värmeanläggningen till golvens avfasade skarvar, beskriver han med samma entusiasm.
- Visst är det kul, det är bara en gång i livet som jag kommer få en chans att planera ett sådant här bygge, säger Åke Branzell.
Det är inget litet bygge som Skuttungebagarns ägarkoncern Triticum gett sig in i. De totalt 3200 kvadratmetrarna rymmer ett konditori, två bageriedelar, flera kylrum, diskrum, personalutrymmen och en liten experimentverkstad där nya produkter ska utvecklas. Investeringen är enorm för företaget. 35 miljoner satsas och omsättningen måste öka betydligt för att det ska bära sig.

- Självklart tar vi en risk och det handlar om att vinna eller försvinna. Men vi skulle ju inte satsa om vi inte trodde på det här. Samtidigt som vi investerar mycket pengar sparar vi också in på transportkostnader och energikostnader och får ett av landets modernaste bagerier, säger Åke Branzell.
Efter invigningen den 14 mars måste produktionen dras i gång omedelbart och de gamla lokalerna lämnas för att undvika dubbla kostnader och dra in nytt kapital. Förhoppningen är att de i dag cirka 40 anställda på bageriet blir närmare 120 inom några år och att dagens omsättning på 40-50 miljoner kronor ska fördubblas.
-Med de här lokalerna kommer vi att kunna effektivisera och utvecklas på ett sätt som vi inte kunnat förut, säger Åke Brandzell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om