Det är i norra delen av Rosendal, precis söder om Biomedicinskt centrum (BMC) och Rosendalsgymnasiet, som Akademiska Hus ska bygga ett tolvvåningshus samt ett sexvåningshus. Det blir totalt 170 hyresbostäder för 350 studenter och forskare. Byggstart är planerad till sommaren och inflyttning till hösten 2024.
– Det är i nära anslutning till framför allt BMC men även till Ångströmlaboratoriet, så denna del av Rosendal knyter ihop de två campusområdena, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder Akademiska Hus.
En tredjedel av lägenheterna utgörs av ettor. Två tredjedelar av lägenheterna blir lägenheter för 2–6 personer, där de boende – som ofta inte känner varandra sedan tidigare – delar kök, vardagsrum och badrum.
Studentkorridorer, alltså?
– Korridorer byggde man på 1960-talet, vi använder inte det ordet utan kallar det delat boende. De är utformade som lägenheter, säger Susanne Malmgren.
Detta är Akademiska Hus andra nybyggnadsprojekt för delat boende, 2019 invigde man liknande bostäder vid KTH i Stockholm. Susanne Malmgren konstaterar att det finns flera fördelar med en sådan boendeform.
– Vi gör det främst utifrån hållbarhetsaspekterna: vi kan dra ner på antalet dyra och resurskrävande enheter som kök och badrum. Dessutom kan vi minska ensamhet bland unga som kanske kommer nya till en stad, vilket har ett väldigt stort socialt värde. Jag tror att vi kommer att se fler sådana byggprojekt framöver.
Och hyrorna då? De är inte satta än, men kommer att ligga mellan 5 000 och 6 000 kronor för en etta. Ett rum i ett delat boende hamnar på ungefär samma nivå eller några hundralappar billigare.
Vill folk betala lika mycket för delat boende som för en etta?
– Man får andra kvaliteteter i ett delat boende, som större vardagsrum och kök.
Till byggprojektet hör också tre kulturminnesmärkta byggnader som nu står och förfaller. De ska rustas och göras om till bland annat cykelförråd.
– Sedan ska vi också hyra ut en av dem till något som kan ge liv åt den u-formade gård som skapas. Det hade varit trevligt med någon aktivitet som gynnar studentlivet, kanske kafé eller liknande.
Akademiska Hus äger betydligt mer mark i området än vad som nu ska bebyggas. Det är troligt att det blir fler studentbostäder där framöver.
– Det finns möjligheter för mer än dubbelt så många bostäder till, säger Susanne Malmgren.