Carl Wallskog blir färdig civilingenjör om några månader och är mitt uppe i sitt examensarbete. Det hindrar honom inte från att axla rollen som projektledare, eller forskarl, för hela festivalen.
– Det blir en "grande final" för mig, säger han.
Forsränningen under valborg som blir crescendot på Carl Wallmarks projektledararbete har genomförts nästan varje år sen 1975 medan Forsfestivalen har arrangerats sedan mitten av 2000-talet.
– Vi gör festivalen för att ha en skön uppstart på valborg och för att det ska bli extra kul att bygga flottarna.
Mellan den 19 och 27 april blir det pubtält, livemusik, mat och dryck och en massa aktiviteter, lovar Carl Wallskog. Den 21 april är det Ankdagen, Forsfestivalens egen barn- och familjedag med aktiviteter som passar de yngre. Dagen innan valborg fraktas alla flottarna ner till Fyrisån och klockan tio på valborg drar den traditionsenliga forsränningen igång.
Carl Wallskog räds inte uppdraget som forskarl även om det är mycket arbete och innebär både ekonomiskt och juridiskt ansvar. Hans jobb är hålla ihop alla olika delar och driva projektet framåt. Allt arbete är ideellt och har pågått sedan juni förra året.
– Jag ser uppdraget som ett privilegium. Det finns en stark tradition och inkörda rutiner att falla tillbaka på. Det har ju gått bra alla andra år så varför skulle det inte göra det i år!
Förutom festivalkommittén som består av 24 personer tar man hjälp av 280 volontärer från UTN - Uppsala teknolog- och naturvetarkår.
– Det känns trevligt att de är så många.
Festivalen är öppen för alla men Carl Wallskog medger att det inte är så många studenter från nationerna som deltar.
– Vi ligger ju lite utanför centrum, det kanske är därför.
Flottbygget drar igång den 19 april på gräsplanen mellan hus 6 och 8 på campusområdet. Alla är välkomna att följa arbetet när 120 flottar ska tillverkas. Byggmaterialet är cellplast och för att inte skräpa ner i onödan sker allt sågande i plasten inne i tre containrar som ställs upp för ändamålet.
– Vi fångar i princip upp all plast, berättar Carl Wallskog. Även den som hamnar i ån.
För några år sedan var han själv med i forsränningen.
– Det var jättekul, en verklig upplevelse. Vi hade byggt vår flotte så gediget att den inte kapsejsade. Till slut välte vi den med flit bara för känslan av att falla i vattnet.