Sen i september finns den en särskild arbetsgrupp på länsstyrelsen som jobbar med att samordna flyktingmottagandet i länet. Staben består bland annat av personal från samhällsutvecklingsenheten, som till vardags jobbar med integration, och krisberedskapshandläggare.
– Vi jobbar i första hand mot våra kommuner och landstinget, samt med Migrationsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, förklarar Anders Leijon som ingår i arbetsgruppen.
LÄS MER: Uppsala hjälper Migrationsverket
Arbetet har fokuserats på att få fram så kallade evakueringsplatser, det vill säga akutboenden för de flyktingar som Migrationsverket inte lyckats ordna boende åt. I fredags beslutades att Uppsala kommun under måndagen skulle ta emot länets första evakueringsflyktingar. De 40 flyktingarna kommer att inkvarteras på ett vandrarhem tills dess att Migrationsverket ordnar fram boenden i egen regi.
– Totalt har vi fått fram 700 sådana här akuta boendeplatser, spridda över i stort sett samtliga av länets kommuner, säger Anders Leijon.
Han poängterar att de här sovplatserna är av varierande standard, och just är att betrakta som akutboenden.
– Det handlar om allt ifrån stugbyar till vandrarhem till skolsalar. Vissa är inflyttningsklara redan idag, medan andra kräver lite förberedelse.
Har ni någon prognos på hur många evakueringsplatser Migrationsverket kommer att behöva hjälp med framöver?
– Nej det har vi inte.
Hur är läget i länet nu?
– Man kan säga att vi har en ansträngd situation, men det är ingen kris.