Här säljs det pantade guldet
En medalj för lång och trogen tjänst, förlovningsringar eller halsband. Utbudet av guldföremål är stort och brett på Kaplans Auktioner i Stockholm där många av varorna från Sefina, före detta Svensk Pantbelåning, till slut hamnar.
Madeleine Lundgren demonstrerade föremålen för besökarna.
Foto: Robert Henriksson
Den här gången är det föremål från tre av kedjans kontor i Sverige som ska gå under klubban. Förutom kontoret i Uppsala kommer de från Malmö- respektive Örebrokontoret. Visningen börjar en dag före själva auktionen, som genomförs på tisdagen via internet. Och många av de potentiella budgivarna nöjer sig med att titta på varorna på internetsidan.
- Det kommer mycket frågor via mejl. Annars är många av dem som kommer in här stammisar, säger Madeleine Lundgren, som visar föremålen för den som är intresserad.
Medan UNT är på plats kommer en stadig ström av spekulanter förbi. De flesta tar ett varv runt montrarna stannar till och kikar lite på något föremål för att sedan gå ut igen. Någon enstaka stannar lite längre och ställer frågor eller ber att få titta mer noggrant på någon eller några av sakerna.
En av dem är Axel Pethö från Stockholm. Han beskriver sig som samlare och den här gången är det manschettknappar i silver och keramik som lockar. Framför allt är det utsikterna att göra fynd som gör att han kommer till auktionshuset.
- Silver är ofta väldigt lågt värderat. Och här kan man göra fynd på fina grejer. Jag gillar också en hel del från 1970- och 80-talet, säger han.
Hans bästa auktionstips är att från början bestämma hur mycket man är beredd att betala.
- Och man får inte glömma bort provisionen på 20 procent som tillkommer. Många glömmer det, och det kan bli ganska mycket på dyrare saker, säger han.
Det höga guldpriset kan vara avskräckande för köparna. Tomas Kaplan, en av tre bröder som driver Kaplans Auktioner, räknar med att kanske en tredjedel av guldföremålen säljs. För resten kommer inga bud in som når upp till det lägsta pris som Sefina har satt på sakerna de lämnat in och går därför tillbaka till pantbanken som antingen säljer föremålen på egen hand eller smälter ner smyckena som "skrot" för att få ut värdet på guldet.
Det ödet kommer därför förmodligen att drabba en rad föremål som en gång betingat ett högt affektionsvärde för sina ägare som till exempel ett antal förlovningsringar från spruckna förhållanden eller en medalj "åt dem vilkas verksamhet gjort dem förtjänta" som en gång delades ut till Ivar Dahlberg, och som nu via Svensk Pantbelåning och Kaplan Auktioner är på väg mot sina respektive slutdestinationer.
- Medaljen kommer säkert att gå tillbaka för omsmältning. De delar ut sådana till allt för många för att de ska vara något annat värde än själva guldvärdet i dem, säger Tomas Kaplan.
Det föremål med det högsta utropspriset den här gången, en rolexklocka för 50 000 kronor, lär dock bli såld. Ett förhandsbud på 51 000 kronor var inlämnat redan på måndagsförmiddagen.
Klockan 13 på tisdagen drar auktionen i gång på internetsidan. Fem föremål i taget läggs ut, och 45 sekunder har man på sig att lägga ett nytt bud efter varje nytt högsta bud som kommer in.
- 350 föremål i timmen brukar vi hinna med, vilket gör att hela auktionen kan ta fyra timmar ungefär. Många räknar ut ungefär när det de är intresserade av kommer upp och går in just då, säger Madeleine Lundgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!