Sterilt vatten används vid respirator- och syrgasbehandling för att få till rätt fukthalt i luften som går ner i patientens lungor. Beroende på vilken behandling patienten får går det åt cirka två till fyra liter vatten om dagen. Precis som för många andra produkter relaterade till covidvården har det blivit ont om sterilt vatten.
– Det är bristsituation. Det är väldigt många patienter som ligger på intensivvårdsavdelning, konstaterar Hans Sjöberg, chef för läkemedel och farmaci på Akademiska.
Han tog därför kontakt med Jennie Fahlén, sjuksköterska på sjukhusets dialysavdelning, för att lösa bristsituationen.
– Det kan tyckas som ett litet problem, med det kan bli ett stort problem för hela intensivvården om man inte får till en lösning, säger Jennie Fahlén.
Hans Sjöbergs idé var att starta upp en egen produktion av rent vatten på sjukhuset. På dialysavdelningen finns nämligen en anläggning som renar vatten. Där går vanligt kranvatten igenom en process där partiklar och mikroorganismer filtreras bort. Det ger extremt rent vatten, även om enstaka bakterier kan finnas i slutprodukten. Mätningar har visat att det finns en bakteriekultur per nio liter vatten.
– Det är långt, långt under gränsvärdena, konstaterar Jennie Fahlén.
En process tog vid där flera avdelningar på sjukhuset samarbetade, bland annat med att göra riskbedömningar och anpassa produkten för att passa intensivvårdens maskiner.
Sedan mitten av april är produktionen i full gång. Beställningar tas emot från intensivvårdsavdelningarna och vattnet fördelas sedan ut i enliterspåsar och skickas ut till avdelningarna där de används vid syrgasbehandlingar.
– I fredags skickade vi ut 125 liter, säger Jennie Fahlén.
Totalt har 650 liter rent vatten tillverkats på sjukhuset, och risken för att det ska uppstå en akut brist är avvärjd.
– Det känns bra att veta att intensivvården inte behöver stå inför faktumet att det inte finns något vatten. Det finns så många saker vi saknar ändå, säger Hans Sjöberg.
Akademiska sjukhuset var först ut med lösningen, men nu kan fler regioner komma igång med egen tillverkning. Flera har redan hört av sig.
– Eftersom vi redan har gjort riskbedömningen kan de nog få igång produktion fort, säger Jennie Fahlén.