– Visst skulle vi önska att vi hade fler unga på listan, men vi försöker ändå föra en politik som kan tilltala dem, säger Mats Sjöborg (FP).
Medelåldern för samtliga kandidater till de 49 fullmäktigestolarna i Östhammars kommun ligger på 54 år och uppdelat på de olika partierna är den lägst i Kristdemokraterna. Där är medelåldern 42 år och enligt Christina Carlsson (KD) är det en medveten satsning som partiet gjort inför det här valet.
– Vi har gått ut och frågat våra unga medlemmar om de vill stå med på vår valsedel och det har givit ett bra resultat, säger hon och fortsätter:
– Dessutom är det viktigt att vi får med de unga, att de engagerar sig. De är ju en garanti för fortsatt demokrati.
Kristdemokraterna är ett litet parti i Östhammars kommun, med sina ungefär 35 medlemmar. Som jämförelse kan nämnas att Socialdemokraterna har omkring 490 medlemmar och Centerpartiet drygt 360. Ändå är uppslutningen bland de få medlemmarna stor. 19 finns med på valsedeln och av dessa har fyra ännu inte fyllt 30 år.
Ett annat litet parti i kommunen är Folkpartiet. Även här är uppslutningen stor eftersom 22 av de nära 40 medlemmarna finns med på listan till höstens kommunval, men därefter slutar likheten med Kristdemokraterna. Folkpartiet är nämligen det parti i kommunen med såväl den högsta medelåldern (67 år) som procentuellt sett flest kandidater över 65 år (59 procent).
– Det är naturligtvis inte bra att vi inte har bättre spridning i åldrarna, men det är svårt att få med unga på listan när tillströmningen av unga i vår lokalavdelning är så dålig, säger Mats Sjöborg.
Han tycker dock inte att man kan se hela sanningen bara genom att titta på ett partis valsedel till kommunfullmäktige. Oavsett ålder, kön och etnisk tillhörighet måste man kunna se till andras bästa och som exempel ger han Folkpartiets satsning på frågor kring exempelvis fildelning och internet – frågor som generellt brukar locka unga.
– Den utveckling vi ser i Sverige i dag, där ungas intressen tydligen måste föras fram av unga och pensionärers intressen av äldre, tycker jag inte om. Det viktiga är väl vilken politik ett parti för, inte vilka som för fram den?
Folkpartiet i Östhammar har ingen kandidat under 30 år, men partiet är inte ensamt om att ha misslyckats med att hitta unga kandidater. Det har nämligen inte heller Vänsterpartiet, Moderaterna (varken huvudlistan eller alternativlistan) eller Sverigedemokraterna. Och tittar vi på andra delar i statistiken, ser vi att flera partier saknar kandidater med utländsk bakgrund.
Miljöpartiet är ett av dem, liksom Kristdemokraterna, Folkpartiet, Sverigedemokraterna och Borgerligt alternativ. Det sistnämnda är dessutom, tillsammans med Moderaternas alternativlista, sämst när det gäller kvinnlig representation på listorna. Endast 29 respektive 27 procent av kandidaterna är kvinnor.
– Att vår alternativa lista har så få kvinnor beror på att vi gjorde den i all hast på nomineringsstämman, den var liksom inte riktigt planerad. Men ser vi till huvudlistan är fördelningen mellan män och kvinnor ungefär lika, så jag är inte speciellt orolig över att vi ska få in många fler män än kvinnor i fullmäktige, säger Lennart Owenius (M), som toppar alternativlistan samt står som tredjenamn på huvudlistan.