Här röntgas Domkyrkans tornkrön

Renoveringen av Domkyrkan beräknas ta fyra år. Nu är ett av två tornkrön nere på marken och redo för analys.

Viktor Wadelius är projektledare för renoveringen och beskriver det komplicerade arbetet.

Viktor Wadelius är projektledare för renoveringen och beskriver det komplicerade arbetet.

Foto: Ahmet Tirej Kaya

Uppsala2020-02-27 09:00

Just nu pågår renoveringen av Domkyrkans högsta punkt, tornkrönet. Precis som UNT rapporterat innebär arbetet stora utmaningar och nu har det första av två tornkrön plockats ned. Byggledaren Viktor Wadelius beskriver kyrkans storhet. 

– Det är ett oerhört fint hantverk. Passformen mellan alla delar som träder i varandra är oerhört exakt. Det är otroligt imponerande att man för hundra år sedan lyckades resa de här tornen när vi i dag, med alla hjälpmedel man kan tänka sig, har svårt att demontera dem, säger Viktor Wadelius.

Arbetet sker på hemlig plats, för att undvika nyfikna besökare. 

Tornkrönet väger sammanlagt 4.2 ton. Det är gjort av gjutjärn och stål och restes under 1890-talet. På 70-talet genomgick det en renovering, men det här är första gången som delarna är nere på marken igen.

– Med tanke på hur omfattande arbete som krävs för att få ner tornkrönen vill vi få renoveringen att räcka i 100 år. Vi gör många tester för att se den korrekta statusen på bygget, säger Viktor Wadelius. 

Närmast väntar röntgenanalys av de olika delarna för att bland annat eventuella sprickbildningar ska hittas. Men att lyckas med det är ingen lätt uppgift.

– Vissa delar har en tjocklek på 120 millimeter. Vi vill ju kunna se igenom allt och bestämma konditionen på delarna för att sedan utföra åtgärderna, men om tjockleken är för stor kommer vi behöva andra metoder, säger Viktor Wadelius.

– Tittar man med blotta ögat ser ju delarna inte så slitna ut, lite rostiga på sin höjd, men eftersom vi har tagit ner dem på marken har vi nu möjlighet att göra genomgående röntgenanalyser och undersöka noggrant, säger Viktor Wadelius.

Renoveringen är beräknad att ta fyra år. I dagsläget har den pågått i cirka ett år, men det är ännu för tidigt för att säga när det södra tornkrönet kan monteras.

– Just nu går det bra, men jag kan inte uttala mig om en längre prognos. Det är många aspekter som avgör. Till exempel beror det på vad vi hittar i analysfasen, vilka åtgärder vi kommer behöva vidta och vilka eventuella hinder vi kommer att stöta på, säger Viktor Wadelius.

Dessutom påverkas renoveringen av vädret.

– Fortsätter det att blåsa som på sistone blir det omöjligt att fördriva arbete på höjd, men eftersom det statistiskt sett är starka vindar under den här perioden har vi räknat med att ha ett uppehåll fram till april, säger Viktor Wadelius. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!