Här regerar kvinnorna

Mer än 70 procent av alla företag drivs av män, men på Drottninggatan regerar kvinnorna. Andelen kvinnor som startar eget företag ökar, om än långsamt.

Eija Schüssler, Jessica Andersson, Anki Palm och Camilla Lundström, alla med eget företag på Drottninggatan.

Eija Schüssler, Jessica Andersson, Anki Palm och Camilla Lundström, alla med eget företag på Drottninggatan.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-10-13 12:00

Drottninggatan är ovanligt kvinnotät. Många av verksamheterna mellan Fyrisån och Nedre Slottsgatan drivs av kvinnor, särskilt butikerna.

– Vi brukar säga att vi är många drottningar här på gatan, säger Jessica Andersson och skrattar.

Hon hänger upp kläder på galgar inne på Miramar. När hon hade jobbat där i 25 år tog hon över butiken i egen regi.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger hon.

Då var barnen vuxna och tiden generösare. Det är minsann inga 40-timmarsveckor som egen företagare. Om man har små barn gäller det att det finns en partner som stöttar, annars kanske man inte vågar öppna eget, tror Jessica Andersson.

Inne på grannbutiken Cameo ligger en vit japansk spets mitt på golvet.

– Det är butiksvovven, säger butiksägaren Camilla Lundström.

Hon säljer smycken, väskor och heminredning. Hunden köpte hon som en belöning till sig själv när butiken passerat den magiska 5-årsgränsen.

– När det gått fem år är det störst risk att gå i konkurs. Efter det är det mycket mindre risk, runt tio procent tror jag, berättar Camilla Lundström.

Nu har hon haft butiken på Drottninggatan i nio år och har två anställda. När hon startade var hon bara 25 år.

– Då var jag ung och inte lika rädd och hade inga planer på att skaffa barn.

På den här delen av Drottninggatan ligger ett 30-tal verksamheter. Många är unika små butiker som säljer kläder, inredning eller prylar. Där finns också frisörer, optiker, guldsmed, resebyrå, blomsterhandel, bokhandlare, kafé, bar, restauranger med mera. Hälften drivs av kvinnor och ytterligare några av båda könen. Det är ovanligt mycket, jämfört med att mindre än 30 procent av egenföretagarna i hela riket är kvinnor. Av företag med anställda drivs ännu färre av kvinnor, bara en femtedel. Det är de lägsta siffrorna i hela EU. Anna-Lena Jansson, näringslivsstrateg på Regionförbundet Uppsala län, ser det som ett problem för samhällsekonomin.

– I Uppsala län skulle vi ha 7 000 fler företag om lika många kvinnor som män startade företag, säger hon.

Enligt Svenskt näringsliv avskräcks många på grund av risken att tappa inkomstrelaterade förmåner inom socialförsäkringen. Kvinnor utnyttjar socialförsäkringssystemen mer än män och är enligt flera studier mindre riskbenägna. Forskning och statistik visar också att kvinnor och män som söker finansiering, rådgivning eller andra resurser för att starta och utveckla företag har olika villkor – till kvinnornas nackdel. Medel och resurser fördelas i högre grad till mäns företag och till branscher där mest män startar företag. Därför delar Tillväxtverket ut pengar till olika aktörer och projekt som stärker kvinnor. Nu syns en uppåtgående trend. Ny statistik från Statistiska Centralbyrån visar att kvinnors företag i Sverige ökade med 18 procent mellan åren 2010 och 2012, medan siffran för män var elva procent.

Småföretagarna på Drottninggatan bortanför Fyrisån samverkar. De försöker träffas en gång i månaden och har en gemensam facebooksida där de lägger ut nyheter och information om gemensamma aktiviteter och reor. I barnboksbutiken Läslusen träffar vi Eija Schüssler, kulturvetaren som höll på att omskola sig till svensklärare när den lilla bokhandeln blev till salu förra året. Eftersom hon bor ovanpå butiken var hon stamkund och ville inte att den skulle läggas ner, så hon köpte den. Barnen kommer dit efter skolan och får ibland provläsa böcker. Det är kul att själv välja sortiment tycker Eija Schüssler som mest ser fördelar med att vara sin egen. Nackdelen är att det känns lite oroligt.

– Man kan inte förutse inkomsten, men får hoppas på det bästa, säger hon och ser glad ut.

Till skillnad från Eija Schüssler startar de flesta företag i den bransch där de tidigare arbetat. Enligt Svenskt näringsliv driver kvinnor i större utsträckning än män mindre företag och företag inom handel och tjänster. Företagarna på Drottninggatan ger liknande svar på varför det är så många kvinnor just här: butikernas storlek och inriktning och att de inte är butikskedjor.

– Jag vet att det lockar kvinnor att driva mindre verksamheter. Man får bättre kontakt med kunderna, säger Anki Palm, som firar 15-årsjubileum på Rediviva Optik med kompanjonen Gudrun Marklund.

Anki Palm tycker att det är bedrövligt att inte fler kvinnor startar företag.

– Det är som i samhället i stort. Kvinnor tar inte för sig på samma sätt. Det handlar om att tordas, säger hon.

Företagande kvinnor

28 procent av landets företagare är kvinnor. Kvinnor som driver företag är yngre och mer välutbildade än män som driver företag. Det är något vanligare att kvinnor har en annan anställning vid sidan av. Det är också vanligare att de delar ledningen av företaget med någon inom familjen. 2006-2012 ökade antalet företag startade av kvinnor med 34 procent (i Uppsala län 27 procent), medan antalet företag som drivs av män ökade med 19 procent (samma siffra i Uppsala län).

Källa: Tillväxtverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om