Blandade känslor efter skolbeskedet

Fyra skolor får dela på eleverna från Kajan friskola. Kommunen har försökt hålla ihop åldersgrupperna. En förälder UNT talat med säger att han är "försiktigt optimistisk". En annan känner "sorg och panik".

Anders Kaliff hoppas att dottern Svea ska få hjälp i den nya skolan. Men han tycker att kommunen är för snål med resurser till behövande barn.

Anders Kaliff hoppas att dottern Svea ska få hjälp i den nya skolan. Men han tycker att kommunen är för snål med resurser till behövande barn.

Foto: Klara Nyth Stålberg

Uppsala2024-12-04 05:00

Nyheten i korthet

  • Elever från Kajan friskola kommer att fördelas mellan fyra olika skolor efter jullovet. Detta har lett till blandade känslor bland föräldrarna.
  • Kommunen har försökt att hålla ihop åldersgrupperna och skolorna som tar emot eleverna kommer att få extra resurser.
  • Föräldrarna har nu veckan på sig att bestämma om de vill acceptera kommunens erbjudande eller välja en annan skola.

Anders Kaliff och hans dotter Svea 11, som UNT tidigare pratat med, har fått besked om skolplats.

– Jag är försiktigt optimistisk. Svea kommer att hamna med andra 4-5:or på Sverkerskolan, och där lovar rektorn att de här barnen ska få en egen korridor och äta i en mindre matsal. Vi ska träffas och titta på lokalerna på onsdag, säger han.

Men för Malin Bjunér, mamma till en pojke i årskurs 3, är det en sorgens dag. Hon och flera med henne hade hoppats på att barnen skulle hamna på en resursskola, inte en vanlig grundskola. 

– Vi valde Kajan från början eftersom den skolan fungerade som en resursskola även om de inte uppfyllde kraven som kommunen ställde, säger hon.

– Det är ju den vanliga skolan de inte klarar. De kan inte vistas i samma miljö som andra barn, de är för intryckskänsliga helt enkelt.

undefined
Svea kommer att få gå med sina klasskamrater i årskurs 4-5, de följs åt in i Sverkerskolan. Men kompisen som går i sexan hamnar på Palmbladsskolan istället.

Informationen om skolplaceringarna gick ut under måndagen. Eleverna får plats på fyra olika skolor: Almtunaskolan som nu är inrymd i nya Brantingsskolan, Sunnerstaskolan, Sverkerskolan, och Palmbladsskolan.

– Ett starkt önskemål från de föräldrar vi pratat med har varit att hålla ihop grupperna så det har vi fokuserat på, säger Eva Christiernin (S), utbildningsnämndens ordförande.

Hon berättar att skolledningen intervjuat ett 60-tal rektorer i jakten på den bästa lösningen för de 54 barnen som inte längre kan gå kvar på Kajan friskola efter jullovet. 

Skolorna som tar emot barnen kommer att få extraresurser utöver skolpengen. Dels finns det möjlighet till en central peng på 100 000 kronor per elev och år. Pengarna går till elever som har specifika behov, till exempel språkstörning eller autism. 

Från årsskiftet kan skolorna också ta del av nya pengar som lades till i budgeten för 2025 och är vikta för undervisning i små grupper. Det handlar om 50 000 per elev och år.

Skolpengen varierar med elevernas åldrar, mest får de som går i årskurs 7-9, de får ett grundbelopp på strax över 100 000 kronor per elev och år.

undefined
Till Sverkerskolan flyttar de elever som går i årskurserna 4-5, 7-8 och 9.
undefined
Sunnerstaskolan får ta hand om tvåor och treor.
undefined
I Palmbladsskolan hamnar sexorna.

– Vi kommer att uppfinna hjulet runt varje unge, de som behöver mer resurser ska få det. Vi låser oss inte vid siffrorna här, säger Eva Christiernin.

Nu har familjerna veckan på sig att bestämma sig, om de vill välja en annan skola eller acceptera erbjudandet de fått av kommunen. 

– Sedan startar ett arbete på den valda skolan för att skapa så mycket resurser det bara går för de här barnen, säger hon.

undefined
"Vi har fokuserat på att hålla ihop grupperna så att de får fortsätta tillsammans på den nya skolan", säger utbildningsnämndens ordförande Eva Christiernin (S).

Anders Kaliff säger att han väntar med att bestämma sig helt. Först ska dottern Svea få en chans att besöka Sverkerskolan. Det hänger också en del på hur rektor tänker kring resurserna till de här barnen, menar han.

– Jag har fått intrycket att det finns goda ambitioner här, men jag vill vara säker på att det fungerar även på lång sikt, säger han.

Hans främsta farhåga är att det ändå blir för stökigt.

– Att ställa om igen är i sig ett riskmoment för Svea, som bara hann gå ett år på Kajan och precis kommit in i det. Jag tycker att kommunen generellt är för snål med resurser till behövande barn, snålheten bedrar visheten, säger han.

undefined
Elvaåriga Svea får ny plats på Sverkerskolan. Pappa Anders är försiktigt optimistisk till lösningen men vill försäkra sig om att resurserna finns där på lång sikt också.

Malin Bjunér hade hoppats på en satsning från kommunen, att mer pengar skulle skjutas till. Hon orolig inför framtiden och känner sig stressad. 

– Nu har vi fem dagar på oss att bestämma oss och min son kommer inte hinna med att besöka skolan innan beslutet ska fattas. Jag har ingen bra lösning just nu, jag är i sorg och panik, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!