De senaste tio åren har Uppsala kommuns ekonomi stadigt försämrats och de senaste fyra åren har den negativa utvecklingen eskalerat. Idag befinner vi oss i vad som kan kallas en krisartad situation på grund av ambitiösa investeringar med lånade pengar med räntor, avskrivningar och driftskostnader som följd. Så sammanfattar Per Törnvall, kommunens ekonomidirektör.
– I många år har kommunens kostnader ökat snabbare än skatteintäkterna. Nu går man back. Vi har passerat gränsen för vad som är hållbart och vår soliditet går ner i källaren och sänker de ekonomiska resultaten.
I samarbete med den rödgröna majoriteten har han nu tagit fram ett antal åtgärder som ska förbättra resultaten och förhoppningsvis vända den negativa utvecklingen på sikt.
En av åtgärderna som föreslås är ett så kallat trafikljussystem som kommer tilldelas varje kommunal verksamhet och nämnd. Vid en uppföljning varje månad kommer man kontrollera om verksamheterna håller sin budget. Om ”trafikljuset” visar rött följer en rad möten med ekonomidirektören och stadsdirektören för att hitta orsak och åtgärder.
– Det här är egentligen standardåtgärder för att se till att man håller budget i en organisation, men intensiteten har skärpts. Det beror på att vi befinner oss i ett jäkla dåligt läge och att den politiska majoriteten ställt krav på ordning och reda i kommunens ekonomi, säger Per Törnvall.
I förslagen till åtgärderna ingår också en skattehöjning på 30 öre. Det innebär att Uppsalaborna skulle kunna få skatta 21,14 kronor på varje hundralapp de tjänar, istället för 20,84 kronor som idag. Det skulle ge kommunen 138 miljoner kronor i ökade intäkter.
– Vi har analyserat de senaste årens ekonomi och ser att vi måste få positiva resultat för att kunna investera mer. Vi måste säkra välfärden och nå resultat, så efter moget övervägande kom vi fram till att höja skatten, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, som berättar att man kommer ställa effektiviseringskrav på alla kommunens verksamheter.
– Vi vill lägga en realistisk budget med inte allt för tuffa åtstramningar. Alliansens budgetförslag skulle innebära ett stålbad för kommunens verksamheter, och är fullständigt orealistisk. Det handlar om vikten av att ta ansvar för Uppsalas bästa och det är det vi gör, säger hon.
Men det är ingen lätt uppgift kommunen har framför sig. Sedan förra året har man också den demografiska utvecklingen emot sig. En åldrande befolkning med allt färre arbetsföra invånare kommer innebära att behovet av kommunens verksamheter kommer öka samtidigt som skatteintäkterna minskar.
– 2014 var det år i Sverige där relationen mellan unga och äldre var optimal. 2015 och framåt kommer vi se effekten av den åldrande befolkningen och det kommer bara bli tuffare säger Per Törnvall.
– Åtgärderna kommer behöva jobbas med i årtionden framåt. Uppsala har goda förutsättningar, men det blir ett tufft jobb, det ska inte underskattas. Det är en utmaning av rang. Ekonomin kommer nog plana ut om drygt 20 år.