Från teknikbutik till kreativ mötesplats

Den 13 januari öppnar en kreativ hubb i Teknikmagasinets tidigare lokal i Uppsala. Platsen blir en idécentral för att stötta Uppsalabor som vill skapa aktiviteter både på Forumtorget – samt andra delar av staden.

Snart öppnar den nya idéhubben. Maria Svensson och Caroline Ek är två som jobbar med projektet.

Snart öppnar den nya idéhubben. Maria Svensson och Caroline Ek är två som jobbar med projektet.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2024-12-16 11:00

Nyheten i korthet

  • Den 13 januari öppnar en ny kreativ hub, Idéhubben, i Uppsala. Platsen är tänkt att stödja Uppsalabor som vill skapa aktiviteter i staden.
  • Idéhubben kommer att erbjuda hjälp med allt från att söka polistillstånd för större evenemang till att lära sig mer om hur man arrangerar aktiviteter.
  • Finansieringen av Idéhubben delas mellan Uppsala kommun och privata fastighetsägare.

– Vi vill ge konkreta verktyg för att förverkliga idéer. Här kan man brainstorma med oss, säger Carlos Lopez, verksamhetsledare för föreningen Centrum för AMP (Affärs- och medborgarplatsmodellen) som driver aktiviteter runt Forumtorget.

Har ni inte alltid hållit på med detta? Vad är det nya?

– Det nya är att vi nu ska hjälpa invånare att aktivera fler platser än bara Forumtorget. Dessutom når vi ut bättre genom att sitta synligt i Idéhubben på Forumtorget.

Lokalen, som kallas Idéhubben, ligger i hörnet Smedsgränd/Kungsängsgatan. Den kommer vara öppen för alla som vill ordna aktiviteter på offentliga platser som Forumtorget, Stora Torget eller andra mötesplatser i Uppsala. 

undefined
Snart öppnar den nya idéhubben. Maria Svensson och Caroline Ek är två som jobbar med projektet.

– Besökare kan få hjälp med allt från att söka polistillstånd till att lära sig mer om hur man arrangerar aktiviteter, tillägger Vincent Messenger, driftansvarig för Centrum för AMP.

De hjälper med att finslipa idéer, boka resurser och reda ut vilka regler som gäller för evenemang.

undefined
"Ofta har folk stora visioner men vet inte hur de ska komma igång", säger Caroline Ek, också driftansvarig för Centrum för AMP. Här med illustratören Maria Svensson.

– Ofta har folk stora visioner men vet inte hur de ska komma igång, säger Caroline Ek, driftansvarig för Centrum för AMP.

Lokalen är öppen för både spontana besök och förbokade möten. Vid större idéutveckling eller planering rekommenderas att boka tid. Verksamheten kommer att vara öppen sex dagar i veckan.

Några exempel på aktiviteter de redan har hjälpt till att arrangera är loppisar, musikspelningar, schack och bandyspel.

undefined
Renoveringen är ännu inte helt klar, men snart kommer skyltfönstren att prydas av illustrationer med Uppsala-tema.

Denna decemberdag är skyltfönstren täckta med brunt papper – en tillfällig duk som döljer renoveringen inuti. Lokalen, med väggar i ljusrosa, har inretts för att spegla Forumtorgets färgpalett.

undefined
De står bakom idéhubbens utformning: Vincent Messenger, Caroline Ek och Maria Svensson.

Skyltfönstren kommer att prydas av illustrationer med Uppsala-tema. Maria Svensson, en Uppsalabaserad illustratör, står bakom konsten.

– Jag har alltid drömt om att skapa något större än bara posters. Att få vara med och designa den här lokalen är stort för mig, säger Maria Svensson, en Uppsalabaserad produktdesigner som började illustrera under sin föräldraledighet.

Illustrationerna går i samma ljusrosa och gröna toner som lokalen. En lekfull design ska väcka nyfikenhet hos förbipasserande, enligt Maria Svensson. 

undefined
Caroline Ek, Vincent Messenger, Carlos Lopez och Maria Svensson hjälper till med att finslipa idéer, boka resurser och reda ut vilka regler som gäller för evenemang.

Är lokalen hyresfri?

– Nej. Lokalen ägs av en bostadsrättsförening och vi hyr den till marknadsmässig hyra, som kan vara cirka 25 000 kronor per månad, Carlos Lopez. 

Centrum för AMP finansieras genom att Uppsala kommun står för halva kostnaden och privata fastighetsägare för den andra halvan. 

Så finansieras föreningen

Centrum för AMP finansieras gemensamt av skattebetalarna och fastighetsägare.

Uppsala kommun bidrar med 1,5 miljoner kronor per år, medan fastighetsägare som Vasakronan och Atrium Ljungberg står för ytterligare 1,5 miljoner kronor årligen.

Pengarna används för att arrangera cirka 200 aktiviteter varje år, inklusive workshops, turneringar och konstutställningar. Pengarna går även till att underhålla och köpa in utrustning som används både i lokalen och på Forumtorget samt för föreningens regelbundna undersökningar och utvärderingar.

Källa: Centrum för AMP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!